Računalništvo, telefonija
23.08.2019 08:07

Deli z drugimi:

Share

Podjetje Tesla pred sodišče zaradi sončnih celic

Slaba montaža sončnih celic lahko sproži požar.
Slaba montaža sončnih celic lahko sproži požar.

Brez električne energije danes enostavno ne gre več. Ker pa klasični načini pridobivanja dragocene energije (npr. termo elektrarne) močno onesnažujejo okolje, človeštvo vse bolj prisega na alternativne oziroma obnovljive vire, predvsem pa sončne celice. Med proizvajalci najdemo tudi podjetje Tesla, ki pa je zaradi sončnih celic zašlo v sodni spor s trgovinsko verigo Walmart.

Podjetje Tesla je za Walmart postavil skupno 240 sočnih sistemov po Združenih državah Amerike, a brez težav ni šlo. Zaradi malomarne namestitve je namreč zagorelo kar sedem krat, in sicer med letoma 2012 in 2018. Zaradi tega so morali pri trgovinskem velikanu Walmart zaustaviti delovanje vseh 240 inštalacij, glavni krivec za to pa naj bi bilo pomanjkanje ustrezne ozemljitve.

Zaradi omenjenih požarov naj bi ameriška trgovinska veriga Walmart skupno utrpela več kot preračunanih 7,4 milijonov evrov, in sicer v obliki popravil, izgubljenega dobička in drugih stroškov. Poleg tega od podjetja Tesla zahteva še popravilo vseh 240 sončnih sistemov širom sveta.


Prijavi napako v članku