Življenjski slog
03.09.2021 14:10
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Podatkovne znanosti – študij za poklic prihodnosti

S pojavom digitalizacije se je pričel lov za raznovrstnimi podatki. Vsakodnevno nastajajo nove zbirke podatkov, dopolnjujejo pa se tudi obstoječe.
Podatkovni znanstveniki podjetjem pomagajo interpretirati, obdelovati in upravljati podatke ter reševati s tem povezane zapletene probleme.
Podatkovni znanstveniki podjetjem pomagajo interpretirati, obdelovati in upravljati podatke ter reševati s tem povezane zapletene probleme.

Nekatere zbirke so skrbno varovana skrivnost, druge so naprodaj, mnoge so celo prosto dostopne. V vseh primerih podatki pomenijo pomemben vir informacij: od tega, katere izdelke ponuditi določeni stranki, do napovedi, kdaj se bo povečala potreba po električni energiji v določeni regiji, pa do zaznavanja podnebnih sprememb.

Brez ustreznega znanja strokovnjakov, ki z uporabo najnovejših metod in tehnologij podatke spremenijo v smiselne informacije, so še tako velike količine podatkov neuporabne. Ker se visoke vrednosti podatkov vse bolj zavedajo tudi podjetja, na široko odpirajo vrata njihovi uporabi, s tem pa povečujejo povpraševanje po strokovnjakih – podatkovnih znanstvenikih, ki so sposobni prevesti gigabajte (nestrukturiranih) podatkov v uporabne informacije.

Podatkovni znanstveniki podjetjem pomagajo interpretirati, obdelovati in upravljati podatke ter reševati s tem povezane zagonetke. Za uspešno delo morajo osvojiti temelje računalništva, podatkovnega in statističnega modeliranja ter matematike, vse to pa združiti s poslovnim čutom. Zato ne preseneča, da so podatkovni znanstveniki že in bodo vedno bolj izjemno iskan kader v organizacijah vsakovrstnih profilov.

Tudi v Sloveniji se izobraževalne ustanove zavedajo pomembnosti podatkov. Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ) je pred kratkim predstavila nov magistrski študijski program Podatkovne znanosti, ki temelji na najnovejših spoznanjih in trendih. Program je brezplačen tudi za zaposlene in primeren za vse entuziaste, ki želijo nadgraditi svoja znanja na področjih podatkovne analitike.

Česa se boste naučili na magistrskem študijskem programu Podatkovne znanosti?

Vsa podjetja zbirajo podatke, a to še ne pomeni, da jih tudi ustrezno analizirajo. Z odkrivanjem skritih vzorcev, neznanih korelacij in oblikovanjem statističnih modelov, ki lahko izdelajo dokaj natančne napovedi, lahko podjetja s pomočjo podatkovnih znanosti sprejemajo boljše poslovne odločitve. Količina podatkov, ki jih je potrebno analizirati na dnevni ravni, je v nekaterih primerih naravnost osupljiva. Če podjetja želijo kar najbolje izkoristiti zbrane podatke, potrebujejo učinkovito analitično strategijo in strokovnjake, ki razumejo podatkovno znanost.

FIŠ bo vsako leto v poslovni svet poslal številne podatkovne znanstvenike, za katere jamči, da bodo s pridobljenimi znanji sodobne analize podatkov prispevali k uspešnosti slovenskih in tujih podjetij. Diplomanti podatkovnih znanosti bodo osvojili:

  • širok nabor naprednih metod analize podatkov in ostalih konceptov podatkovnih znanosti,
  • znanje za razvoj algoritmov in programskih rešitev za analizo podatkov,
  • ustrezna računalniška znanja za samostojno pripravo in obdelavo podatkov,
  • metode za analizo velikih količin podatkov.

Z razvojem informacijskih tehnologij v zadnjih dveh desetletjih je moral podatkovni analitik močno razširiti in poglobiti svoja obstoječa znanja. Študenti FIŠ bodo pripravljeni na neprestan razvoj tehnologije, tako da bodo pridobili ustrezno širino znanj, spoznali množico naprednih analitičnih metod ter pridobili dragocena praktična znanja.

Delodajalci bodo tekmovali za vaše znanje

Izbira kariere nikoli ni lahka odločitev. Bodoči študenti so razdvojeni med svojimi sanjami in kruto realnostjo zaposlitvenega trga. Paziti morajo tudi, da njihova sanjska služba ne bo izginila do zaključka šolanja. Digitalizacija in vsak večji tehnološki preskok poskrbita, da nekatera delovna mesta preprosto izginejo, nastanejo pa nova delovna mesta, ki so bolj v koraku s časom.

Za računalniške in matematične navdušence so podatkovne znanosti najboljše obeh svetov. Izobražujejo se na področjih, ki jih veselijo tudi v prostem času, ob koncu študija pa sodijo med najbolj iskano delovno silo. Diplomanti so zaposljivi v celotnem IKT sektorju, javnih ustanovah, ki se ukvarjajo s podatki ter praktično v vseh branžah gospodarstva. Z nadaljnjim razvojem na novomeški fakulteti pričakujejo, da bodo njihovi diplomanti iskani tako v tujih kot tudi v slovenskih raziskovalnih centrih.

Podatkovne znanosti pa je le eden izmed sodobnih študijskih programov na Fakulteti za informacijske študije. Na voljo so še:

Fakulteta za informacijske študije vas vabi, da podrobneje spoznate njihove študijske programe na spletni strani fis.unm.si, jih obiščete ali pokličete na 07 37 37 884.  (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)
Za več informacij so vam na voljo pri FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE (FIŠ)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Naturalis d.o.o., Računalniški inženiring

Ljubljanska cesta 12f, 1236 Trzin, Tel: 041 747-064
Vodenje podjetja je na splošno sestavljeno iz šest funkcionalnih področij: strategija, trženje, finance, človeški viri, oprema ter delovanje. Razumevanje in vodenje vsakega področja ... Več

Tajin utrinek Infinity Energy, Špela Rihtaršič s.p.

Dvorjanska ulica 17a, 4207 Cerklje na Gorenjskem, Tel: 040 755 027
Koliko ur preživite v sedečem položaju? Koliko ur prebedite za računalnikom? Odgovor je vse več. Sodoben način življenja naj bi bil dinamičen in razgiban, vendar je velik del ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

NCOM d.o.o.

Knezova ulica 34, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več