Triki in nasveti
24.02.2004 19:39

Deli z drugimi:

Share

Počasni dolpotegi v Kazi

Kazaa je najbolj priljubljen program za P2P (Peer to peer) deljenje datotek preko interneta. Vprašanje pa je, koliko časa bo to še ostal, saj se na internetu gnete vedno več uporabnikov lažje različice, Kazaa Lite K++. Ta program za razliko od svojega originala nima reklam in ne vohlja po vešem računalniku. Še najbolj pomembno pa je to, da se izogne nadzoru nad tem, ali tudi mi delimo svoje datoteke z drugimi. To je namreč temeljno načelo P2P izmenjave in osnovna Kazaa ga ga upošteva tako, da dodaja točke tistim, ki delijo svoje datoteke z drugimi na internetu. Tisti, ki ima večje številko točk pa pride prej na vrsto pri dolpotegu datotek. Kazaa Lite K++ pa privzeto nastavi maksimalno število točk, kar pomeni, da nam ni treba deliti datotek z drugimi in s tem zasedati upload kapacitete, ki je v primeru zasičenosti zaviralni element celotnega downloada.


Kazaa Lite K++ 2.4.1

Torej nedeljenje datotek je eden od poglavitnih razlogov počasnosti dolpotega datotek. Če je to vzrok počasnosti dolpotega (downloada), se najlažje prepričamo tako, da poiščemo nek zelo popularen MP3, recimo Yellow Submarine od Beatlov (vpišemo submarine). Seznam zadetkov razvrstimo po uporabniku (user) in izberemo tistega, ki ima največ virov. Vendar pozor – Kazaa najde samo vire, ki naj bi imeli iskano datoteko, ni pa to nujno res (lahko se je ugasnil oddaljeni računalnik, lahko ima onemogočene uploade ipd.). Vendar vseeno bo izbira z največ zadetki predstavljala zelo verjeten hiter dolpoteg. Izberemo torej datoteko z največ zadetki (v primeru na sliki imamo 51 virov iste datoteke, od katerih naj bi se komad naložil v pičle pol minute).
Če ste vseeno prepričani, da v tem ni težava vaše počasnosti, se prepričajte, da vam težav ne povzroča požarni zid. Če v nastavitvah Kaaze izklopite filtiranje datotek, ki so za požarnim zidom, vam bo iskalnik (v primeru, da ste tudi vi za požarnim zidom) izpisal nekatere zadetke z rdečim križcem. To je znak, da morate zunanjim uporabnikom povedati, kakšna je vaša notranja IP adresa in za to boste uporabili programček KaNAT.


KaZuper Nodes

Velikokrat sta bila v zvezi s hitrostmi omenjana tudi Speed Up ali Accelerator, dodatka, ki pospešita dolpoteg datotek s tem, da venomer (na izbrane intervale) pogledujeta za novimi viri za datoteke, ki so v postopku dolpotega. Program Speed Up se uporablja pri navadni Kaazi, dodatek Accelerator pa je v Kaazo Lite K++ že vgrajen.
Še eno možnost imate tisti, ki vam ti nasveti do sedaj niso dovolj pomagali. Poslužite se dodatka KaZuper Nodes (meni Tools). Z njim boste lahko izbirali druga vozlišča. Vedno ste namreč priklopljeni na neko vozlišče, ki vsebuje zapise o tem, na katerih računalnikih se nahajajo datoteke. Če slučajno naletite na slabo vozlišče (s slabo odzivnostjo, neažurnim in majhnim seznamom..), potem lahko s tem orodjem poiščete bolj ugodna vozlišča, na katere ste priklopljeni.
Nenazadnje pa je marsikaj odvisno tudi od ponudnika storitev. Nekateri ponudniki P2P promet omejujejo oz. neomejeno dopuščajo samo HTTP in mail promet.
Pa še en nasvet: če odgovora zase na to temo še niste našli, se podajte v forum na www.racunalniske-novice.com – tam je bilo nekaj na to temo že načetega.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več