Življenjski slog
11.06.2021 14:48
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kripto je padel, kovine se vzpenjajo

Se je zlata jama kriptovalut izpraznila ali je to le zatišje pred novim dvigom? Tudi strokovnjaki si niso enotnega mnenja, ko gre za kriptovalute.
Najnovejši padec kriptovalut je marsikoga presenetil in vlagatelji počasi usmerjajo pozornost v plemenite kovine, katerim je v tem času vrednost občutno poskočila.
Najnovejši padec kriptovalut je marsikoga presenetil in vlagatelji počasi usmerjajo pozornost v plemenite kovine, katerim je v tem času vrednost občutno poskočila.

Najnovejši padec ni prvi in tudi ne bo zadnji, vprašanje je le, ali je sedaj čas za vlaganje v kriptovalute ali je prišel čas za dragocene kovine, kot so zlato, srebro, baker ali železo. Kaj pa pametna vezja, ki praktično poganjajo celotni svet? Po padcu najbolj priljubljene kriptovalute Bitcoin mnogi vlagatelji svojo pozornost usmerjajo na področja, ki so doživela velik dvig zaradi številnih zunanjih dejavnikov, svetovnega primanjkljaja polprevodnikov, omejenega svetovnega transporta, zdravstvene krize, kibernetskega napada v ZDA, težav s Sueškim prekopom, potresa na Japonskem … Na vrednost surovin je vplivala tudi odmevna odločitev prejšnje administracije ZDA, da odstopijo iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Tisti, ki redno plemenitite svoje premoženje, se zavedate, da je v analizi potrebno upoštevati praktično vsak večji dogodek.

Čeprav so kriptovalute zasenčile vse ostale surovine predvsem po zaslugi medijske pokritosti, so železo, baker, zlato in tudi računalniška vezja potihoma pridobila na vrednosti. Če razmišljate o ponovnem naložbenem podvigu, dobro premislite, ali je mogoče čas, da zapustite ladjo kriptovalut in se pridružite novemu valu.

PREIZKUSITE SE S TRGOVANJEM PREKO platforme AvaTrade.

Preberite, kako najlažje kupiti Bitcoin.

Povpraševanje po plemenitih kovinah naraslo

Ni potrebno posebej poudarjati, da sta zlato in srebro dve najbolj nepogrešljivi kovini na svetu. Poleg visokih vrednosti in stalnega povpraševanja imata tudi nekaj najredkejših lastnosti glede električne prevodnosti, odbojnosti in toplotne prevodnosti. Zaradi tega sta ti dve kovini bistveni za industrijsko uporabo. Zlato in srebro ostajata varno naložbeno zatočišče za vlagatelje, predvsem zaradi stabilne rasti njunega trga.

chart-1905225_1920
Plemenite kovine so v zadnjem letu pridobile 60 % vrednosti, predvsem po zaslugi velikega povpraševanja in odstop ter ponoven pristop ZDA k pariškemu sporazumu.

Pametni vlagatelji si vedno prizadevajo razširiti svoj portfelj. S tem se zavarujejo pred velikimi izgubami in inflacijo. Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da je na splošno dobro vlagati v več kot eno kovino. Baker je edinstvena plemenita kovina, ki jo vlagatelji pogosto spregledajo, kljub dejstvu, da gre za enega najbolj uporabnih in zanesljivih mineralov. Bakrene palice imajo na svetovnem trgu posebno vrednost zaradi svoje industrijske poslovne vrednosti. Baker ni le naložba z majhnim tveganjem, ampak prinaša tudi odlično vrednost. Po zaslugi držav v razvoju, kot sta Kitajska, Indija in ZDA, je povpraševanje po bakru v zadnjem desetletju preseglo proizvodnjo bakra. Vrednost rdeče kovine še naprej raste hitreje kot katere koli druge.

Vrednost jekla se je v letu 2021 zvišala za skoraj 60 %. K občutnemu dvigu so največ prispevali pandemija, odstop in ponoven pristop ZDA k pariškemu sporazumu o podnebnih spremembah in jeklarska industrija, ki je med zaprtjem zmanjšala proizvodnjo, tako da se je jeklo pridružil ostalim surovinam, ki je v času nizke proizvodnje imelo veliko povpraševanja.

Je torej čas za vlaganje v kovine in ostale surovine?

PREIZKUSITE SE S TRGOVANJEM PREKO platforme AvaTrade.

Proizvodnja pametnih vezij še vedno ne more slediti povpraševanju

Računalniška vezja so uporabljena za različne namene, od gospodinjskih aparatov do avtomobilov. V naslednjem desetletju se bodo delnice polprevodnikov verjetno osredotočale na dve področji:

  • Povezljivost in mobilnost: 5G tehnologija, brezžični standardi …
  • Računalniški pospeševalniki: procesne enote za grafične kartice in procesorje

Povpraševanje po tehnologiji narašča že od samega začetka pandemije. Če ste v zadnjem letu poskušali kupiti računalnik, računalniške komponente, še posebej grafične kartice ali procesor, potem se zavedate, da jih je bilo skoraj nemogoče dobiti po maloprodajni ceni. Razlog je zelo preprost, proizvodnja ne more slediti povpraševanju. Na naložbenem trgu pa to pomeni velik dvig vrednosti polprevodnikov in ostalih pametnih vezij. Dobava surovin je še vedno omejena, proizvajalci, ki se zanašajo na polprevodnike, pa še vedno vztrajno pripravljajo nove izdelke, kar je še dodatno obremenilo dobavno verigo. Vrednost teh surovin posledično vztrajno narašča, in kot kaže, se bo trend nadaljeval tudi v leto 2022. Tako da lahko pričakujemo, da bo njihova vrednost rasla, kdor bo vanje vlagal, pa se mu utegne obrestovati.

PREIZKUSITE SE S TRGOVANJEM PREKO platforme AvaTrade.

Preberite, kako najlažje kupiti Bitcoin.

Kje lahko začnete svojo vlagateljsko pot?

Spletni portal AvaTrade zagotavlja enostavno upravljanje in preglednost, zato je prava izbira za začetek ali nadaljevanje vaše vlagateljske poti. Registracija je brezplačna in zelo enostavna. Preko AvaTrade boste lahko spremljali statistiko rasti in padcev. Obenem vam bo prikazala seznam trgov, v katere lahko vlagate, med njimi tudi seveda plemenite kovine, pametna vezja in tudi kriptovalute. Pomagate si lahko tudi z naložbami ostalih uporabnikov in tako naredite analizo trga na podlagi zanimanja najbolj vročih vlagateljev.

Začnite trgovati že danes z registracijo na portalu AvaTrade.

Vas zanima več iz te teme?
Bitcoin avatrade plemenite kovine

Prijavi napako v članku