Računalništvo, telefonija
28.01.2011 09:47
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pisarniški paket LibreOffice že ogroža OpenOffice

Pisarniški paket OpenOffice je dobil dostojnega konkurenta!
Pisarniški paket OpenOffice je dobil dostojnega konkurenta!

Konec lanskega septembra je skupina programerjev, ki je skrbela za razvoj in promocijo brezplačnega pisarniškega paketa OpenOffice, ustanovila neodvisno skupnost The Document Foundation. Ker podjetje Oracle tedaj ni želelo pristati na predlog o brezplačnem prenosu blagovne znamke OpenOffice na novo skupnost, so programerji pisarniški paket preimenovali v LibreOffice. Tega so že tedaj podprla številna vidnejša podjetja, kot so Novell, Red Hat, Canonical, Free Software Foundation in celo Google.

V nekaj mesecih je brezplačen pisarniški paket LibreOffice dejansko že postal konkurenčen izdelek priljubljenemu paketu OpenOffice. Število razvijalcev se je namreč v pičlih nekaj mesecih iz 20 povzpelo kar na kar 100. Poleg tega je pred kratkim izšla nova različica pisarniškega paketa LibreOffice (različica 3.3), ki je bogatejša za številne nove funkcionalnosti. Nova različica namreč prinaša polno podporo za vektorsko grafiko (SVG) v programu Draw, možnost uporabe milijona vrstic v urejevalniku preglednic Calc in precej boljše upravljanje z drsnicami v programu Impress.

Brezplačen pisarniški paket LibreOffice 3.3 se lahko pobaha še z uvoznimi filtri za programa Microsoft Works in Lotus Word Pro ter izboljšano podporo za WordPerfect. Če vas je nova različica pisarniškega paketa LibreOffice prepričala, je ta že na voljo za prenos na spletni strani http://www.libreoffice.org/. Novost je na voljo celo v slovenskem jeziku, in sicer na strani http://sl.libreoffice.org/. Brezplačen pisarniški paket LibreOffice 3.3 lahko namestimo na operacijske sisteme Windows, Mac OS X in Linux.


Prijavi napako v članku