Triki in nasveti
11.02.2012 08:30
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izboljšati domače brezžično omrežje

Brezžična omrežja so vse pogostejša in tudi zelo praktična. Vsaj dokler se ne pojavijo težave s signalom.
Brezžična omrežja so vse pogostejša in tudi zelo praktična. Vsaj dokler se ne pojavijo težave s signalom.

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste doma ali v pisarni postavljali brezžično omrežje pa v kakem prostoru nikakor niste mogli zagotoviti dovolj močnega signala? Za to obstaja več rešitev, najenostavnejši sta seveda prestavitev brezžičnega usmerjevalnika ali pa napeljava kabelskega omrežja. Žal pa ti dve možnosti zaradi takšnega ali drugačnega razloga pogosto nista izvedljivi ali pa samo prestavitev brezžičnega usmerjevalnika ni dovolj. V tem primeru si lahko pomagamo z drobnimi triki, ki lahko prevesijo tehtnico na našo stran in na odjemnem mestu zagotovijo stabilen signal, vsaj minimalne potrebne jakosti za udobno in nemoteno delo.

Pa si najprej oglejmo najenostavnejšo rešitev, in sicer prestavitev usmerjevalnika. Če je le možno, naj bo ta čim bolj na sredini nadstropja, v katerem želite zagotoviti dober brezžični signal. Kolikor je usmernik nameščen pri zunanji steni, bo signal na drugi strani prostorov namreč precej šibkejši, kot če je nameščen nekje na sredini in bo tako lahko zagotovil dobro ter enakomerno pokrivanje s signalom. Če se vaš usmerjevalnik nahaja v pritličju, vi pa si želite dober signal v prvem nadstropju, ga namestite čim višje, na omaro ali polico. Brezžični signal poleg sten lahko motijo tudi kovinski objekti, denimo kovinske omare ali konstrukcijski elementi. Zaradi tega je priporočljivo usmerjevalnik postaviti čim dlje od njih.

Naslednja možnost je, da zamenjate anteno svojega usmerjevalnika. Privzete antene so namreč narejene tako, da signal oddajajo enakomerno v vse smeri. To denimo pomeni, da boste, če imate usmerjevalnik pri zunanji steni, polovico signala poslali izven svojega doma, namesto v prostore, kjer ga potrebujete. Nekateri usmerjevalniki omogočajo nastavitev oziroma povečanje moči oddajanja, s čimer lahko okrepite signal, toda žal so ti modeli precej redki. Pri tistih modelih, ki omogočajo zamenjavo antene, si lahko pomagamo tako, da privzeto anteno zamenjamo s t. i. “high-gain” anteno, ki usmeri signal le v eno smer. Tako lahko signal usmerimo v tisto smer, kjer ga dejansko potrebujemo.

Če nobena od naštetih možnosti ne deluje ali ni zadostna, se lahko odločite za nakup brezžične dostopne točke. Ta v tem primeru deluje kot vmesnik med usmerjevalnikom in odjemalcem in na ta način poveča doseg vašega brezžičnega omrežja. Ne da bi bilo potrebno napeljevati kakršnekoli dodatne kable. Potrebno bo le nekaj naprednega ukvarjanja z nastavitvami, koliko časa vam bo to vzelo, pa je odvisno od modela in proizvajalca, saj ima vsak nekoliko drugačen vmesnik. S tem, da so nekateri enostavnejši, drugi pa zahtevajo nekoliko več preučevanje navodil in preizkušanja. Zaradi tega se pred nakupom izplača na internetu malo pobrskati o prednostih in slabostih določenega modela.

Še ena možnost je, da poskusite zamenjati frekvenco brezžičnega signala na usmerjevalniku. Ti namreč lahko oddajajo na različnih frekvencah oziroma kanalih. Na kateri izmed teh frekvenc lahko pride do motenj in je zato signal slabši kot bi lahko bil. V tem primeru nastavitev drugega kanala oziroma frekvence lahko odpravi težavo. Dovolj je, da frekvenco nastavite na usmerjevalniku, računalnik pa jo bo potem avtomatično zaznal in prilagodil nastavitve sprejema.

V povezavi s prejšnjo točko je tudi zmanjšanje brezžičnih motenj. Najpogosteje brezžična omrežja delujejo na frekvenci okoli 2,4 GHz. To frekvenco pa pogosto uporabljajo tudi brezžični telefoni, garažna vrata na daljinsko upravljanje, mikrovalovne pečice ter še kar nekaj druge brezžične hišne elektronike, med drugim tudi brezžične miške. Zaradi oddajanja signala v istem frekvenčnem območju zato lahko pride do motenj oziroma “šuma” in s tem poslabšanja sprejema. V tem primeru žal ne morete storiti kaj dosti, razen če vam uspe najti denimo brezžični telefon in druge naprave, ki uporabljajo 5,8-GHz ali 900-MHz območje. Pomaga tudi, če imate brezžični usmerjevalnik, ki podpira standard 802.11n, saj ta lahko deluje tako na 2,4 kot tudi na 5,0 GHz. V tem primeru ga poskusite nastaviti na 5,0 Ghz.

V nekaterih primerih pomaga tudi nadgraditev programske opreme usmerjevalnika, saj proizvajalci navadno redno izdajajo popravke in izboljšave. Najnovejši firmwire si lahko prenesete iz proizvajalčeve spletne strani, pazite le, da boste izbrali pravi model in revizijo. Še ena možnost pa je, da poskusite s posodobitvijo gonilnikov za brezžično mrežno kartico, kolikor so na proizvajalčevi strani novejši, kot jih imate nameščene.

Da bi zagotovili kar najboljšo kompatibilnost in izkoristili vse možnosti ter potenciale opreme, razmislite tudi o nakupu vseh elementov brezžičnega omrežja istega proizvajalca. Se pravi tako usmerjevalnika kot tudi brezžične mrežne kartice in brezžične dostopne točke. To bo zagotovilo, da ne boste imeli težav s kompatibilnostjo, hkrati pa boste lahko izkoristili napredne možnosti, ki jih ponuja oprema določenega proizvajalca. Linksys ima denimo tehnologijo SpeedBooster in D-Link 108G izboljšavo, obe tehnologiji pa v celoti in nemoteno delujeta le z modeli istega proizvajalca in lahko bistveno pripomoreta k hitrosti omrežja in jakosti signala.

Še ena možnost pa je nadgraditev omrežja oziroma naprav, ki uporabljajo standarde 802.11a, 802.11b in 802.11g, na naprave, ki podpirajo 802.11n. Brezžična omrežja N so namreč v večini primerov vsaj dvakrat hitrejša od omrežij G in imajo tudi večji doseg ter stabilnost. Seveda pa boste morali za najboljši rezultat zamenjati ne le usmerjevalnik, pač pa tudi brezžične kartice na računalnikih. Omrežje 802.11n je kompatibilno z vsemi v uvodu naštetimi omrežji, toda če ga želimo v polnosti izkoristiti, je seveda najbolj smiselno, da vse priključene naprave podpirajo 802.11n.

Zadnja možnost pa vključuje nekaj improvizacije in ročnih spretnosti. Nekateri namreč na zadnjo stran usmerjevalnika, na anteno, namestijo aluminijasto folijo in tako nekako usmerijo signal ter odpravijo motnje iz okolice. V nekaterih primerih zadeva deluje, spet v drugih žal ne. Lahko pa seveda poskusite, konec koncev, zadeva poleg nekaj prostega časa ne stane veliko. Je pa na spletnem portalu Youtube tudi nekaj navodil na to temo oziroma predstavitvenih filmčkov, kako izdelati tak dodatek. Tako si jih lahko pred izdelavo ogledate in mogoče dobite še kakšno zamisel.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več

RAČUNALNIŠKE STORITVE SREČKO GLUŠIČ s.p.

Rimska cesta 3, 8210 Trebnje, Tel: 031 499 455
G-Tech, Srečko Glušič s. p., je računalniško podjetje, ki se uspešno ukvarja s svetovanjem, prodajo, servisom in reševanjem osebnih podatkov na vaših računalnikih. Skrb za ... Več

Subsidium, okoljski inženiring in razvoj

Ulica Sallaumines 9, 1420 Trbovlje, Tel: 041 544 468
Vsak izmed nas ima moralno odgovornost varovati okolje in spodbujati trajnostni razvoj družbe za prihodnje generacije. Propadanje okolja dolgoročno ogroža zdravje in varnost ljudi, ... Več