Facebook
13.02.2012 09:15
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj se zgodi z našim Facebook profilom, ko umremo?

Bi moral Facebook profil umreti skupaj z uporabnikom?
Bi moral Facebook profil umreti skupaj z uporabnikom?

Družbena omrežja so bila postavljena z namenom, da uporabnikom svetovnega spleta pomagajo pri ohranjanju tako osebnih in poslovnih kot družinskih stikov. To seveda drži le za obdobje, ko smo uporabniki med živimi. Kaj pa se dejansko zgodi z našim Facebook profilom, ko umremo? Ali ta umre z nami?

Facebookov profil po smrti uporabnika seveda ne umre, ampak živi svoje življenje. Pri nas se je to dobro videlo na primeru družinske tragedije, ki se je zgodila lanskega marca. Tedaj je družinski oče Stane (65) ustrelil 21-letnega sina Denisa in svojo 45-letno ženo Dragico, zažgal domačijo in si nato sodil še sebi. Kljub temu, da je Denis umrl, je bil njegov Facebook profil še vedno živ. Prijatelji so na njegovem zidu nadaljevali z objavljanjem videoposnetkov in mu celo priredili zabavo za rojstni dan.

Da Facebook profil umre skupaj z uporabnikom, morajo njegova družina ali prijatelji najprej prebroditi »birokratske« čeri. Tu pravzaprav gre za to, da smrt uporabnika prijavijo preko namenskega obrazca, imenovanega »Prijava profila preminule osebe«. Ta se nahaja na spletnem naslovu http://goo.gl/5N3tw. V ta obrazec morajo družinski člani ali prijatelji vpisati svoj elektronski poštni naslov, da lahko uslužbenci Facebooka vzpostavijo stik z njimi, njihovo polno ime, e-poštne naslove uporabniškega računa, ki bi lahko bili uporabljeni za ustvarjanje računa, spletni naslov (URL) profila, katerega želijo prijaviti, njihovo razmerje z umrlo osebo, predlagano dejanje ter seveda povezavo do spletne strani, kjer lahko dokažejo smrt uporabnika (osmrtnica ali časopisni članek).

Če družinski člani ali prijatelji uslužbencem Facebooka uspejo dokazati smrt uporabnika, se njegov profil »zapre« na način, da ga lahko najdejo in vidijo le njegovi Facebookovi prijatelji. Njim je omogočeno še »pisanje« na pokojnikov zid. Ta dejansko postane nekakšna knjiga sožalja. Pri tem velja še omeniti, da je možen tudi popoln izbris pokojnikovega profila s Facebooka. To seveda lahko zahtevajo izključno svojci. Za ta namen je potrebno izpolniti poseben obrazec, ki se nahaja na naslovu http://goo.gl/xp3ov. Tu morajo svojci, poleg že prej naštetih podatkov, Facebookovim uslužbencem priložiti še dokazilo o ožjem sorodstvu oziroma skrbništvu.

Če nam ni vseeno, kaj se bo zgodilo z našim Facebook profilom, ko bomo umrli, lahko za ta namen uporabimo brezplačno spletno aplikacijo »If I die«. Ta je dosegljiva na spletnem naslovu http://goo.gl/oFAEq in omogoča, da ustvarimo video ali tekstovno sporočilo, ki bo objavljeno le, ko umremo. Avtorji aplikacije zagotavljajo, da je ta tako varna, kot je življenje po smrti. Za objavo posmrtnega sporočila na priljubljenem družabnem omrežju morajo namreč našo smrt potrditi trije prijatelji, ki smo jih za ta namen izbrali. Uporaba aplikacije »If I die« je enostavna. Najprej kliknemo na spletno povezavo http://goo.gl/oFAEq in aplikaciji na našem Facebook profilu dovolimo dostop do naših osnovnih informacij, pošiljanje e-pošte in objavo z našega profila. Nato ustvarimo video ali tekstovno sporočilo ter izberemo tri zaupanja vredne prijatelje. Ti bodo lahko »uradno« potrdili našo smrt. Ko bodo to storili, se bo naše sporočilo avtomatično objavilo na našem Facebook profilu.

Mi vsekakor upamo, da vam oziroma vašim svojcem in prijateljem ta članek, vsaj v bližnji prihodnosti, ne bo prišel v poštev in da boste Facebook še naprej uporabljali za komunikacijo in za srečevanje z že zdavnaj izgubljenimi (a še vedno živimi) prijatelji.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

Posblagajna.com, Matic Laneger s.p.

Turje 74, 1431 Dol pri Hrastniku, Tel: 040-238-346
Zmogljiva rešitev za poslovno upravljanje, kot je to davčna blagajna, je pomembna za vsakega lastnika manjšega ali večjega podjetja v različnih panogah. Podjetje Matic Laneger ... Več