30.10.2013 17:15
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google+ postaja najboljša storitev za fotografije in videe

Google je poskrbel, da je fotografija ključni del njihove storitve Google+ skoraj takoj, ko so izdali to storitev. Zdaj so najavili še nove velike dodatke za njih. Na dogodku v San Franciscu je ta teden Googlov Vic Gundotra napovedal številne nove funkcije za pomoč pri organiziranju, deljenju, hranjenju in urejanju vseh slik. Naslednja verzija iOS aplikacije za Google+ bo na primer avtomatsko prenesla slike z iPhona v polni velikosti, s čimer bo aplikacija postala enakovredna svoji Android verziji. Imela bo tudi izboljšano sinhronizacijo v ozadju, tako da se bodo slike prenašale tudi, če ne odprete aplikacije. Zaenkrat še ni podatkov, kdaj bomo ugledali te posodobitve. Google je le izjavil, da pridejo »kmalu«.
Google+ postaja najboljša storitev za fotografije in videe
Google+ postaja najboljša storitev za fotografije in videe

Podjetje tudi razširja »bogato učenje«, kar so umestili v Google+ iskanje fotografij. Povedali so, da lahko iščete po ključnih besedah in Google+ bo prikazal slike povezane s temi besedami tudi če te še niso bile dodane k oznakam slike. Zdaj Google dodaja še 1.000 besed s katerimi bodo izboljšali funkcijo iskanja. Lahko pa tudi iščete specifično po označenih slikah. Iskalnik deluje po vaših slikah, kot tudi slikah vaših prijateljev znotraj vaših krogov (seveda le če imate dovoljenje, da vidite njihove slike).

Urejanje je dobilo celo vrsto izboljšav tako za hitro, kot tudi globoko urejanje. Avtomatsko izboljšanje je dobilo bolj natančno upravljanje. Zdaj lahko tu nastavite visoko ali nizko spremembo, te pa lahko spreminjate po posameznih albumih. Tako da če imate album fotografij, ki ste jih že predhodno obdelali v drugih programih, lahko označite, da jih Google+ preskoči pri urejanju in še vedno doda k drugim naloženim slikam. Novost je tudi izboljšana HDR nastavitev z imenom HDR Scrape, ki je del SnapSeed. S premikom v desno z njo nadzirate moč izbranega filtra, kar vodi v precej navdušujoče rezultate, če lahko zaupamo Googlovem demo prikazu. Med svojo Nik zbirko profesionalnih orodij za urejanje fotografij so dodali še nov filter z imenom Analog Efex Pro. Gundotra je povedal, da lahko z njim »raziščete izgled in občutek« klasične kamere, leč in filmov. To je brezplačni dodatek za tiste, ki so že kupili Nik zbirko.

Orodje Auto Awesome, ki ustvari GIF animacije iz zaporedja naloženih slik, je tudi prejel nekaj novih možnosti. Novost je lastnost »akcija« s katero lahko vidite nekoga v gibanju (predstavljena sta bila primera deskarja in košarkarja), tako da se v eno sliko združi več položajev iste osebe. Druga nova lastnost je »eraser«, ki omogoča izbris motečih odvečnih ljudi z vaših slik. Tako lahko enostavno odstranite mimoidoče in druge ljudi, ki kvarijo izgled vaših fotografij. Prav tako lahko s fotografije odstranite vse ljudi, da na njej ostane samo ozadje.

Auto Awesome prihaja tudi v video v obliki Auto Awesome Movie. Ta bo uporabil Googlovo računalniško učenje na videih in slikah ter zbral povezane naložene medije in vam iz njih avtomatsko ustvaril video. Če drsate po zgrajenem videu, lahko dodate različne stile in filtre, s katerimi spremenite izgled vaše umetnosti. Na voljo so natančne kontrole, kot na primer določitev dolžine posnetka, avtomatsko glasbeno ozadje in še več.

Letošnje leto je bilo že velika prelomnica za fotografije v Google+, saj so na Google I/O maja že predstavili instantno optimizacijo, avtomatsko ustvarjanje GIF animacij, orodja za urejanje, več prostora in številne druge novosti. Pred par meseci so orodje za urejanje še izboljšali, s čimer so dosegli funkcionalnost namenskih programov za urejanje slik. Aprila pa so dovolili možnost prenosa fotografij polne resolucije. Vse te možnosti so naredile Google+ eno izmed najboljših spletnih storitev za deljenje, urejanje in varnostne kopije fotografij.

Ti poudarki na fotografijah so privedli do velikih povečanj števila uporabnikov Googla+. Gundotra je povedal, da imajo zdaj 540 milijonov aktivnih uporabnikov na mesec. Ta številka je maja znašala le 390 milijonov. Zraslo je tudi število uporabnikov, ki mesečno direktno obiskujejo Google+ »social stream« iz 190 na 300 milijonov. Gundotra je še povedal da uporabniki prenesejo kar neverjetnih 1,5 milijard fotografij vsak teden.

Nobena izmed teh novosti ni revolucionarna, toda skupni trud, ki ga vlaga Google pomeni, da bo storitev zelo verjetno še v nadaljnje ostala ena izmed najboljših ciljev za spletno delo s fotografijami.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več