16.12.2010 13:36

Deli z drugimi:

Share

PHILIPS CINEMA 21:9 – POPOLNA FILMSKA IZKUŠNJA DOMA

Philips je v okviru 3D dogodka Nova Modna dimenzija v Sloveniji premierno predstavil novi televizor Cinema 21:9 Platinum Series 3D po zgledu pravega 3D doživetja v kinu.
PHILIPS CINEMA 21:9 - POPOLNA FILMSKA IZKUŠNJA DOMA
PHILIPS CINEMA 21:9 - POPOLNA FILMSKA IZKUŠNJA DOMA

Ob lansiranju nove Cinema 21:9 je Philips po vsem svetu predstavil tudi kampanjo Parallel lines, ki obsega šest vrhunskih 3-minutnih filmov z enakim dialogom, a v popolnoma drugačnem žanru in z drugačno vsebino, ki so jih ustvarili izbrani priznani režiserji iz Združenja Ridley Scott.

Format 21:9 se v kinodvoranah uporablja že od leta 1970 in ker se danes vsi filmi snemajo v tem formatu, je Philipsov Cinema 21:9 edini televizor, ki filme prikazuje tako, kot si jih je zamislil režiser, brez črnih robov ali odrezanih delov slike. Celotna slika, ki je bila posneta, je do sedaj bila lahko prikazana le v kinu.

Prvi 3D TV aparat na svetu s pravim kino formatom

Novi Philips Cinema 21:9 je prvi FULL HD 3D ready TV aparat po zgledu pravega 3D doživetja v kinu, ki gledalcu omogoči, da filme gleda tako, kot je bilo mišljeno, da naj bi jih videl: brez črnih robov, manjkajočih podrobnosti ali popačene slike, le popolna filmska izkušnja. Televizijski zaslon Cinema 21:9 je obdan tudi z osvetlitvijo Ambilight, zaradi česar se zdi ta še večji in omogoča resnično poglobljeno doživetje gledanih vsebin.

Neverjetna kakovost slike

S funkcijama Philips Perfect Pixel HD Engine in LED Pro deluje Cinema 21:9 hitreje in tako zagotavlja ostrejšo in bolj čisto sliko, tehnologija Philips Active 3D pa uporabniku omogoči, da doživi vrhunsko Full HD 3D dimenzijo tudi doma.

Net TV: On-line storitve

Cinema 21:9 odlikuje tudi Philipsova storitev Net TV, ki med drugim omogoča izposojo filmov preko spletnih videotek, ogled zamujenega TV-programa, brskanje po svetovnem spletu in še mnogo več, obenem pa še prikaz več slik hkrati, s čimer lahko uporabnik istočasno spremlja več programov.

Tretja dimenzija

Najpopularnejša novost na trgu je možnost prikazovanja 3-dimenzionalne slike na televizorju, ki jo seveda omogoča tudi nova Cinema 21:9. Gre za sliko, ki na videz izstopa iz zaslona oz. jo vidimo v globino.

Kako deluje 3D?

Za stereoskopski 3D sistem potrebujemo vsebino, ki je posneta drugače. 3D film v primerjavi z običajnim vsebuje dvakrat več podatkov, saj je posnet z dvema kamerama. Prva v visoki ločljivosti posname sliko za levo, druga za desno oko. Prenos in obdelava signalov se nato vseskozi vrši po istem principu.

Za predvajanje potrebujemo predvajalnik, običajno 3D Blu-Ray, lahko pa tudi računalnik, satelitski sprejemnik ali multimedijski predvajalnik. Prek digitalne HDMI povezave ga povežemo na televizor. Možen sprejem 3D vsebin je seveda tudi prek digitalnega antenskega DVB-T ali DVB-C sprejema.

3D slika

Prenos 3D vsebin se lahko iz priključene naprave vrši le prek HDMI povezave s podprtim standardom 1.4 ali višjim. Televizor 3D film sprejme, obdela in nato izmenično s frekvenco osveževanja prikaže slike videofilma za levo in desno oko. Zaradi tega principa je potrebna uporaba očal, ki zagotavljajo pravilno razpoznavanje prikazane vsebine.

Na 3D Ready TV se priklopi oddajnik, prek katerega televizor krmili očala. Povezava z očali je infrardeča ali radijska. Očala imajo vgrajen ustrezen sprejemnik, napajajo se iz baterije, delujejo kot polarizacijska in s sinhroniziranim delovanjem glede na prikaz slike na zaslonu levemu in desnemu očesu odpirajo pogled nanj. Vsako oko tako vidi le tisto vsebino, ki mu je namenjena.

Zaradi izmeničnega načina prikazovanja slike se pri 3D ogledu filma realna frekvenca osveževanja televizorja prepolovi. Če je TV v običajnem načinu uporabe 200 herčen, bo 3D sliko sposoben prikazati le 100 herčno. 3D očala realno svetilnost zaslona zmanjšajo za okoli 50 odstotkov. Zato je pri izboru 3D televizorjev ključno, da se uporabnik odloči za TV z visokim osveževanjem in svetilnostjo (kontrastom) zaslona. Razlike so očitne.

Opomba:

* 3D TV ima oddajnik za očala že vgrajen. Potrebno je dokupiti samo očala

3D Ready TV je predpripravljen v ta namen. Poleg očal je potrebno dokupiti še oddajnik zanje

Cinema 21:9 je namenjen predvsem filmofilom, ki prisegajo na edinstveni kino format brez kompromisov. Z ločljivostjo 2560x1080p, vgrajeno podporo za 3D in vso opremo, ki jo premore le najboljša Philipsova serija, zagotavlja nepopisen užitek.

Projekt Parallel lines

Philipsov v Cannesu nagrajeni projekt

Philipsove televizorje že od nekdaj odlikuje predvsem izjemna filmska izkušnja gledanja, ki jo na novi Cinema TV 21:9 predstavljajo s šestimi izbranimi filmi priznanih režiserjev.

Philips se je pri projektu Parallel Lines povezal z Združenjem Ridley Scott (Ridley Scott Associates), ki deluje na področju filma in združuje najboljše režiserje z vsega sveta, da so ustvarili izjemne 3-minutne filme z istim besedilom izbranih režiserjev, ki so bili letos na Cannskih levih tudi nagrajeni.

S projektom Parallel lines skuša Philips podpreti razvoj filma in filmske izkušnje doma, obenem pa v polnosti predstaviti tudi možnosti, ki so izvedljive na današnji TV tehnologiji in opozoriti na razliko skoraj tretjine slike, ki jo izgubimo, ko filme, posnete v formatu 21:9, gledamo na televizorjih drugačnih formatov.

Natečaj za kratki film

Tako so pri Philipsu za režiserje in ustvarjalce iz Združenja Ridley Scott razpisali natečaj za kratki film z enim samim 6-vrstičnim dialogom, filme pa so omejili na dolžino treh minut.

Prejeli so 45 prispevkov, med katerimi so izbrali pet najbolj inovativnih, šestega pa so h kampanji kasneje dodali zato, da ta tudi že prek spletnega predvajanja prikaže vse prednosti nove Cinema 21:9. Filmi raziskujejo najbolj priljubljene filmske žanre, od drame, akcije, animacije, znanstvene fantastike do trilerjev, snemali pa so jih v Londonu, Urugvaju, v Moskvi, na Kitajskem in v Južni Afriki. Pri predstavitvi so petim filmom dodali še enega, The Foundling, ki kar najbolje predstavi unikatne prednosti nove Cinema TV, celo neposredno na spletni strani.

Na mednarodnem oglaševalskem festivalu v Cannesu so letos s projektom osvojili tudi prestižni nagradi Zlati lev za filmsko umetnost (Gold Film Craft Lion) in Velika nagrada za režijo (Grand Prix for Direction).

Natečaj za mlade režiserje ‘Tell it yout way’*

Zaradi velikega uspeha projekta Parallel lines so razpisali še odprti natečaj ‘Tell it yout way’* za mlade ustvarjalce z vsega sveta z enakimi napotki in omejitvami. Prejeli so več kot 600 prispevkov z vsega sveta, najboljši film – Porcelain Unicorn – Američana Keegana Wilcoxa pa je izbral sam Sir Ridley Scott.

Šest filmov projekta Parallel lines je za ogled tudi neposredno prek spletne strani na voljo na http://www.cinema.philips.com/gb_en/, izbrani filmi z natečaja ‘Tell it yout way’* pa na http://www.youtube.com/philipscinematv.

* Tell it your way – Povej na svoj način

::

Novi Philips Cinema 21:9 je na voljo po priporočeni ceni 3.999 eur, za gledanje 3D vsebin pa so potrebna tudi 3D očala, ki so na voljo po priporočeni ceni 99 eur (model PTA03).

::

Philips Slovenija je novi Cinema 21:9 in projekt Parallel lines predstavil v okviru 3D dogodka Nova Modna dimenzija, ki se je odvil 14. decembra v ljubljanski Narodni galeriji.

3D dimenzija je tako v enem dogodku združila modo, fotografijo in tehnologijo:

– Razstavo modne fotografije 3D Matjaza Tančiča in Petra Gedeija,


– Senzualni labirint Kitsch Nitsch na lokaciji Philips Cube,


– Modno revijo pomlad/poletje 2011,


– Predstavitev tehnologije 3D.

O duu Kitsch-Nitsch, avtorjema Philipsovega 3D senzualnega labirinta

Duo KITSCH-NITSCH sta prvovrstna kandidata za next pop artist reality show, saj izpolnjujeta vse kategorije komercialne umetnosti. Sta ljudska, preprosta, lepa, neodvisna in neopredeljena; o enem pa extrovertirana post dadaista, surealistična dekonstruktivista ter baročna futurista. Njuno brezglavo dekoriranje prostorov z uporabo UV reflektivnih materialov vsakič znova navduši gledalce, saj jih brez sramu opomni, da nas lahko samo kič in vse kar se sveti, primarno popelje do vizualne ekstaze.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PC H.AND d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PC H.AND d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

pchand-logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PC H.AND d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več