Računalništvo, telefonija
30.06.2015 10:49
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PCI Express 4.0 šele po letu 2017?

Proizvajalci grafičnih kartic in mrežne opreme že nestrpno pričakujejo prihod zmogljivega vodila PCIe 4.
Proizvajalci grafičnih kartic in mrežne opreme že nestrpno pričakujejo prihod zmogljivega vodila PCIe 4.

Tehnologija PCI Express se že več let uporablja kot sredstvo za povezovanje različnih tipologij znotraj računalniških sistemov, njeno glavno poslanstvo pa je trenutno na področju grafičnih kartic. Dandanes se množično uporablja vodilo PCI Express 3.0, ki je med nami prisotno že vse od leta 2011 in je še vedno kos grafičnim karticam najvišjih zmogljivosti. Zaradi tega ne presenečajo napovedi, da naj bi bilo vodilo PCI Express 4.0 nared za začetek uporabe šele po letu 2017.

Mnogi poznavalci so prepričani, da se bo na vodilo PCI Express 4.0 (PCIe 4.0) nedvomno splačalo počakati, saj to vsaj na papirju obeta veliko. Novost naj bi se ponašala s prenosom podatkov do 16 milijard prenosov na sekundo oziroma 256 gigabitov na sekundo za različico PCI Express x16. Novo podatkovno vodilo bo še vedno temeljilo na osnovi bakrenih vodnikov, medtem ko naj bi zunanja različica uporabljala optične povezave, kar bo prineslo spremembe tako v proizvodnem postopku kot uporabljenih materialih.

Zmogljivost pasovne širine vodila PCIe 4.0 bodo najprej znali izkoristiti vodilni proizvajalci mrežne opreme za poslovne uporabnike. Nekoliko pozneje bo na voljo še domačim uporabnikom. Novi standard PCIe 4.0 bo na srečo združljiv s prejšnjimi različicami (3.0, 2.0 in 1.x), za razvoj novega vodila pa skrbijo vsa večja računalniška podjetja, in sicer AMD, HP, IBM in Intel, tako da bo razpoložljive strojne opreme več kot na pretek.


Prijavi napako v članku