Grafične kartice
02.06.2010 09:47

Deli z drugimi:

Share

PCI Express 3.0 šele v naslednjem letu

Proizvajalci grafičnih kartic že nestrpno pričakujejo prihod zmogljivega vodila PCIe III.
Proizvajalci grafičnih kartic že nestrpno pričakujejo prihod zmogljivega vodila PCIe III.

Če gre verjeti spletnim govoricam, potem naj bi bile nove specifikacije prihajajočega grafičnega vodila PCI Express 3.0 (krajše PCIe III) nared že proti koncu meseca junija. V kolikor med člani organizacije PCI Special Interest Group (PCI-SIG) ne bo prišlo do nepremostljivih razlik, potem bi lahko dokončno specifikacijo za tretji PCI Express dobili še pred jesenjo. To pa posledično pomeni, do bodo prve grafične kartice, opremljene z njim, na voljo že v prvih mesecih naslednjega leta.

Pri tem velja omeniti tudi to, da je velika večina temeljne specifikacije že zaključena, člani združenja pa se morajo v prihodnje dogovoriti le še o združljivosti z obstoječimi karticami in napravami ter optimizaciji porabe električne energije. V kolikor pa bo obveljal zdajšnji predlog, potem bo grafično vodilo PCI Express 3.0 povsem združljivo s starejšim vodilom PCI Express 2.0.

Novo vodilo bo zagotovo najbolj razveselilo proizvajalce grafičnih kartic, saj se bo lahko pobahalo predvsem z visoko prepustnost podatkov, ki bo znašala kar 8 milijonov prenosov na sekundo. To pa je kar 3 milijone prenosov na sekundo več kot pri zdajšnjem vodilu PCI-Express 2.0. Poleg tega bo vodilo PCIe III ponujalo še možnost virtualizacije naprav, vzpostavitev sistema zaupanja med različnimi platformami in možnost oblikovanja vodil različnih namembnosti. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku