Računalništvo, telefonija
16.03.2004 09:41
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Parlament EU sprejel direktivo proti ponarejanju

»Enforcement directive« - pomemben korak v boju proti piratstvu in ponarejanju

Evropski parlament, ki želi okrepiti boj proti poneverbam in piratstvu na trgu EU, je na zasedanju v Strasbourgu sprejel direktivo za zaščito intelektualne lastnine, t. i. “Enforcement directive”, s katero naj bi prišlo do harmonizacije civilno-pravnih ukrepov proti ponarejevalcem in razpečevalcem piratskih izdelkov.

Parlament je s 330 glasovi za in 151 glasovi proti glasoval za sprejem Direktive proti ponarejanju t. i. “Enforcement Directive”, ki uvaja harmonizacijo civilnih in administrativnih sankcij proti kršiteljem pravic intelektualne lastnine, za katere meni, da bodo učinkovitejše, kot bi bile za tovrstne kršitve kazenske sankcije. Tako direktiva kljub podpori Evropske komisije in parlamenta žal ne bo uvedla tudi harmonizacije kazenskih sankcij na tem področju.

Pristojne organizacije bodo zato nadaljevale z akcijami pri pristojnih institucijah za čimprejšnjo harmonizacijo področja kazenskih sankcij na nivoju Evropske unije. Pirati namreč pogosto uporabijo denarna sredstva, pridobljena na lahek način s piratstvom, za financiranje drugih kriminalnih dejavnosti, npr. za razpečevanje mamil. Mednarodna in evropska policija – Interpol in Europol – sta razkrili že več povezav med pirati in organiziranim kriminalom.

Piratstvo povzroča upad števila delovnih mest, na milijarde evrov izgube pri davčnih prihodkih, potrošnikom omejuje možnost izbire ter tako resno škoduje evropski kulturi in gospodarstvu. Industrije s področja filma, videa in programske opreme v Evropi letno utrpijo izgube v višini več milijard. “Enforcement directive” zagotavlja enoten nivo varstva v 25 državah članicah in je z uskladitvijo nekaterih najbolj praktičnih izvršilnih ukrepov, poznanih v pravnih sistemih posameznih držav članic, le-te naredila dostopne širši evropski javnosti.

Evropski parlament je spoznal, kako resen problem sta postala piratstvo in ponarejanje. Člani Evropskega parlamenta so se zato enotno zavezali k reševanju tega problema in junija 2003 sprejeli Deklaracijo za boj proti piratstvu in ponarejanju v razširjeni Evropski uniji (“Declaration of the fight against Piracy and Counterfeiting in the enlarged EU”), ki vse države podpisnice poziva k enotni in osredotočeni akciji proti zastrašujočim razsežnostim piratstva v Evropi.


Prijavi napako v članku