Računalništvo, telefonija
05.12.2012 14:04
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PandaLabs: zaupne poslovne informacije so glavne tarče spletnih kriminalcev

PandaLabs: zaupne poslovne informacije so glavne tarče spletnih kriminalcev
PandaLabs: zaupne poslovne informacije so glavne tarče spletnih kriminalcev

PandaLabs,

varnostni laboratorij podjetja Panda Security objavlja četrtletno poročilo, ki obravnava dogodke s področja IT-varnosti, nastale med julijem in septembrom 2012. Tretje četrtletje je prineslo porast hekerskih napadov na velika podjetja, kjer so napadalci iskali zaupne in osebne podatke.

Spletna storitev deljenja vsebin Dropbox je doživela varnostni incident, saj so napadalci ukradli več tisoč uporabniških imen in gesel uporabnikov. Avgusta je ameriško podjetje Blizzard, ki razvija računalniške igre, potrdilo, da so hekerji v napadu odnesli več e-poštnih naslovov uporabnikov in kriptirana gesla zanje. Podjetje je uporabnike hitro pozvalo, naj spremenijo svoja gesla za dostop do spletne igričarske storitve Battle.net. Septembra je žrtev hekerjev postalo podjetje Adobe. Ti so se dokopali do internih strežnikov podjetja in z veljavnim varnostnim digitalnim certifikatom podpisali svojo škodljivo kodo, s katero nato lahko okužijo ogromno računalnikov.

Za tri izmed štirih okužb poskrbijo trojanski konji

Trojanski konji so poskrbeli za daleč največje število novih groženj v tem četrtletju. Predstavljali so kar 72,58 odstotka vseh novih škodljivih kod, medtem ko so virusi dosegli 14,47 odstotka, črvi pa 10,53 odstotka. Pri dejanskih okužbah so trojanski konji še uspešnejši, saj so poskrbeli za več kot tri izmed štirih okužb, sledijo pa jim črvi in virusi.

“Očitno je, da so snovalci škodljivih kod standardizirali svoje tehnike okuževanja računalnikov, saj so se tudi v tretjem četrtletju nadaljevali trendi, ki smo jim bili priča v prvi polovici leta,” je povedal Luis Corrons, tehnični direktor PandaLabs. “Trojanski konji so dosegli že skoraj 80 odstotkov okužb in so najbolj priljubljeno orodje spletnih kriminalcev, ki trojance uporabljajo predvsem za krajo podatkov in informacij. Tako se potrjuje dejstvo, da so napadalci predvsem finančno motivirani.”

Največ okužb je na Kitajskem

Povprečna raven okužb računalnikov v svetu je 30,68 odstotka. Največ okužb je na Kitajskem, kjer je okuženih kar 53,17 odstotka računalnikov, sledi pa ji Južna Koreja z 52,77 odstotka okuženih računalnikov. To sta tudi edini državi, kjer je okuženih več kot polovica računalnikov. Lestvico držav z največjim deležem okuženih računalnikov sestavljajo predstavnice iz skoraj vseh delov sveta, od Azije, Evrope, Južne Amerike in Afrike.

Osem izmed desetih držav z najmanjšim deležem okuženih računalnikov je v Evropi, edini izjemi sta Kanada in Avstralija. Najmanjši delež okuženih računalnikov je na Irskem (20 odstotkov), Norveškem (20,16%) in Švedskem (22,46%).

“Na seznamu držav z najmanjšim deležem okužb se nahajajo predvsem tehnološko najnaprednejše države,” razlaga Corrons. “V teh državah je namreč prisotno večje zavedanje o spletnih nevarnostih in vlada večja zavest o boju proti spletnemu kriminalu. Uporabniki so tako bolj nagnjeni k uporabi varnostnih rešitev in drugih ukrepov za preprečevanje okužb računalnikov.”

Povzetek četrtletja

Varnostno poročilo PandaLabs je v tretjem četrtletju 2012 zaznalo vrsto napadov na podjetja in primere vohunjenja in zasledovanja novinarjev v različnih delih sveta. Poročilo prav tako obravnava hekerske napade na mobilnih platformah. Medtem ko je Google objavil, da je med uporabniki že pol milijarde naprav z operacijskim sistemom Android, je le-ta postal prava tarča napadalcev. Strokovnjaki so mnenja, da bo priljubljena platforma tudi v prihodnje tarča finančno motiviranih hekerjev.

Laboratoriji PandaLabs uporabnikom svetujejo, da svoje računalnike ustrezno zaščitijo, tudi s pomočjo brezplačnih rešitev, kot je Panda Security Panda Cloud Antivirus.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku