Računalništvo, telefonija
09.07.2010 09:45

Deli z drugimi:

Share

Panda Security predstavila drugo četrtletno varnostno poročilo

Priznani svetovni proizvajalec varnostnih rešitev, Panda Security, je predstavil sveže četrtletno varnostno poročilo. V drugi četrtini letošnjega leta so med nevarnostmi prevladovali trojanski konji, ki so predstavljali kar 52 odstotkov vseh novih digitalnih škodljivcev. Na sceno se vračajo tudi klasični računalniški virusi, katerih delež obsega slabo četrtino, kar je celih 10 odstotnih točk več kot v prejšnje četrtletju. Med državami z največ okužbami računalnikov po regijah prednjačijo Tajvan, Rusija in Turčina.
Panda Security predstavila drugo četrtletno varnostno poročilo
Panda Security predstavila drugo četrtletno varnostno poročilo

Laboratorij PandaLabs je objavil novo varnostno poročilo, ki zajema podatke iz obdobja med aprilom in junijem 2010. Ta poleg deležev digitalnih nevarnosti vsebuje tudi opozorilo pred novo vrsto napadov, ki so jo varnostni strokovnjaki poimenovali »tabnabbing«. Gre za napad na zavihke spletnih brskalnikov, deluje pa po naslednjem postopku. S škodljivo kodo okužen računalnik prepozna, kdaj si uporabnik dalj časa ne ogleduje prej odprtega zavihka in s pomočjo injecirane kode prepiše njegovo vsebino. Napad cilja predvsem na masovno obiskana spletna mesta, kot so socialna omrežja (Facebook …) ter spletna pošta (Gmail, Hotmail …). »Preurejeno« spletno mesto, ki uporabnika samodejno odjavi, ima enako podobo kot original, služi pa za prestrezanje uporabniških imen in gesel, saj po vnosu le-teh uporabnika preusmeri na pravo spletno mesto. Pri podjetju Panda Security zato uporabnikom svetujejo, da naj v brskalnikih vestno zapirajo vse spletne strani, ki jih aktivno ne uporabljajo.

Trojanci zopet na vrhu

Tudi v drugem letošnjem četrtletju so trojanski konji predstavljali večino digitalnih nevarnosti, saj je njihov delež znašal kar 51.78% vseh groženj. Po nekaj sušnih letih se na sceno vračajo tudi klasični računalniški virusi, ki so v zadnjih treh mesecih pridobili deset odstotnih točk in tako s 24,35 odstotka predstavljajo drugo najbolj razširjeno skupino digitalnih škodljivcev. S 13,31 odstotka na tretjem mestu sledijo reklamni programi.

V kritičnih državah okužen skoraj vsak drugi računalnik

Strašljivi podatki zadevajo tudi okužbe po posameznih državah, kjer je delež okuženih računalnikov na Tajvanu že presegel 50 odstotkov, blizu te meje pa sta tudi Rusija in Turčija ter številne špansko govoreče države. Žal deleži okuženih računalnikov po posameznih državah naraščajo, kar je predvsem posledica velikanskega števila novih škodljivih kod, ki jim tradicionalne protivirusne rešitve preprosto niso kos.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku