Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
08.03.2023 10:03
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko s pametnim ogrevanjem prispevamo k nižji porabi in boljšemu jutri?

Ali vas je energetska kriza že udarila po žepu?

Na vsakem koraku smo opozorjeni, da cene energentov rastejo. Vsakih 14 dni se sprašujemo, ali se bomo vozili dražje ali ceneje. Ob koncu meseca pa trepetamo pred položnico v nabiralniku, za katero upamo, da se na njej ni pojavila še kakšna dodatna ničla. Zakaj takšna rast cen? Svetovna družba še vedno okreva po pandemiji. Velik vpliv na dražitev energentov in ostalih surovin je povezan z dražitvijo fosilnih goriv, na katere se zanašajo skoraj vse ključne panoge, vključno s proizvodnjo električne energije.

Dobava plina je prav tako okrnjena in nezanesljiva, predvsem zaradi rusko-ukrajinske vojne, ki je obenem vplivala še na druge dejavnike. Ponekod po svetu se z energetsko krizo spopadajo z omejevalnimi ukrepi, kot na primer ogrevanje poslovnih prostorov do 19°C in hlajenje do največ 27°C ali pa opustitev ogrevanja manj izkoriščenih prostorov, kot so skladišča, hodniki in podobno.

Premalo pozornosti se posveča učinkoviti porabi energentov. Kako ogrevate svoj dom? Z radiatorji? IR paneli? Talnim ogrevanjem? Ne glede na obliko ogrevanja obstaja velika verjetnost, da izgubljate ogromno nepotrebne energije oziroma le-te ne izkoriščate optimalno. Preden sploh pomislite, da bi v celoti zamenjali vrsto ogrevanja, premislite, kaj lahko storite, da bi izboljšali učinkovitost ogrevanja.

Podjetje Danfoss vam razkriva 7 preprostih trikov, kako prihraniti pri računu za ogrevanje.

Tudi radiatorji so lahko pametni

Po ceveh radiatorjev, ki še vedno spadajo med najbolj priljubljene ogrevalne metode, se lahko pretaka ogromno odvečne toplote, predvsem po naši krivdi. Pogosto v misiji varčevanja zapiramo radiatorje, kar je dolgoročno skrajno neefektivno. Ko boste želeli ponovno ogreti prostor, še posebej večje površine, bo poraba eksponentno večja, kot če bi vzdrževali konstantno temperaturo prostora. Tudi ko se odpravite na krajši ali daljši oddih po nepotrebnem zapirate radiatorje. Vrnili se boste v mrzel dom in potrebovali boste veliko časa in energije, da boste zopet ogreli stene in talne površine.

500 milijonov radiatorjev v Evropi je še vedno opremljenih z zastarelimi ventili, ki kljub Evropski direktivi EPBD ne regulirajo temperature prostora.

Kako radiatorjem dodati nekaj sivih celic? Danfoss termostatski radiatorski ventili in glave uravnavajo pretok tople vode skozi radiator glede na temperaturo prostora.

Ne samo, da omogočajo pametno upravljanje, istočasno omogočajo do 30 % prihranek energije.

Ste zadovoljni z ogrevanjem v vašem domu? Rešite vprašalnik, ki vam bo vzel le nekaj minut in dobili boste precej koristnih nasvetov, kako izboljšati ogrevanje.

Danfoss Ally

Danfoss Ally: pametni nadzor nad ogrevanjem za energetsko učinkovitost in udobje

Kje trenutno berete naš prispevek? Na telefonu v pisarni? Preklopite na aplikacijo Danfoss Ally™ in preverite, kaj se dogaja, ko mačke ni doma. Mislite, da je dnevna soba malenkost premalo ogrevana? Izberite radiatorje in jim zapovejte, da dvignejo temperaturo za stopinjo ali dve. Tako preprosto boste dobili dostop do pametnega ogrevanja. Poleg daljinskega nadzora lahko nastavite časovnike, pridobite informacije o vremenu, stanju naprav in trenutnih temperaturah posameznih prostorov. V prostorih z večjim številom radiatorjev lahko združite radiatorje v eno enoto za poenostavljeno sinhronizacijo temperature.

Ko boste doma, lahko celotni ogrevalni sistem upravljate glasovno, bodisi z Googlovim pomočnikom, Amazon Alexo ali Apple Voice Control. Danfoss Ally™ pametno ogrevanje deluje z radiatorskim ali toplovodnim talnim ogrevanjem.

Tudi če že imate pametni dom, lahko Danfoss Ally™, Danfoss termostatske ventile in glave povežete z obstoječim komunikacijskim sistemom preko komunikacijskega protokola Zigbee 3.0. Danfoss Ally™ sloni na odprtokodnem programskem vmesniku (API), kar zagotavlja dodatno prilagodljivost in integracijske možnosti v obstoječe sisteme pametnega doma. Celotna komunikacija pa je razumljivo zaščitena z varnim AES šifriranjem.

»Najbolj zelena energija je energija, ki jo prihranimo.«

Odvečna toplota je še vedno lahko uporabna, o čemer so se prepričali tudi v podjetju Danfoss. Sodelovali so z dansko trgovsko verigo BALS, ki je uporabila njihove enote za rekuperacijo toplote. Vso odvečno toploto, ki je stranski produkt delovanja hladilnih naprav, uporabljajo za ogrevanje trgovin in bližnjega naselja. Rekuperacijske enote lahko reciklirajo do 95 % odvečne toplote.

Podobno so storili tudi s podatkovnimi centri, ki so največji porabniki električne energije in posledično tudi proizvajalci toplotne energije. Podatkovnim centrom pomagajo ujeti vso odvečno toploto in ji vdahniti novo življenje v obliki termalne energije za daljinsko ogrevanje okoliških stanovanjskih zgradb.

V podjetju Danfoss so razvozlali skrivnost, kako izkoristiti vsak delček energije, s katero vsakodnevno upravljamo. Za še več informacij o delovanju sistema pametnega ogrevanja Danfoss Ally™ ali ostalih rešitvah obiščite spletno stran www.danfoss.com.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Danfoss Trata
Za več informacij so vam na voljo pri Danfoss Trata
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Danfoss Trata? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več