Telefoni
16.07.2012 09:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni mobilni telefoni za slepe in slabovidne

Aplikacija Georgie je pametne mobilne telefone približala slepim in slabovidnim.
Aplikacija Georgie je pametne mobilne telefone približala slepim in slabovidnim.

S sodobnimi pametnimi mobilnimi telefoni lahko počnemo marsikaj. Na njih lahko poganjamo zanimive računalniške igre z bogato grafiko in raznovrstne programe, dostopamo do svetovnega spleta, zajemamo visokoločljive posnetke, uporabljamo navigacijski sistem GPS in še bi lahko naštevali. Ti »privilegiji« so seveda na razpolago le tistim, ki nimajo težav z vidom.

Da bi lahko večino prednosti pametnih mobilnikov koristili tudi slepi in slabovidni, je angleško podjetje Screenreader zanje pripravilo nadvse zanimivo programsko opremo. Tu gre za »digitalnega asistenta« z imenom Georgie, ki preko sistema za sintezo govora pomaga slepim in slabovidnim pri pisanju in prebiranju sporočil ter elektronske pošte. In to še ni vse. S pomočjo videokamere zna na primer obvestiti lastnika na bližajoči se avtobus in z glasom obvešča uporabnika o njegovi trenutni lokaciji.

Programsko opremo Georgie je mogoče namestiti na pametne mobilne telefone, ki poganjajo operacijski sistem Android. Ti morajo biti opremljeni z dovolj zmogljivim procesorjem (priporočljiv je dvojedrni), da lahko zagotovijo neprekinjeno izvajanje storitev. Priporočljiva velikost zaslona je 3,5-palca oziroma 8,9-centimetra.

Mobilni telefon Samsung Galaxy Xcover s programom Georgie je v Veliki Britaniji mogoče kupiti že za preračunanih 380 evrov. Ta je na prodaj celo na spletnem portalu Google Play Store, in sicer za preračunanih 190 evrov. Na voljo so celo dodatki, ki pomagajo pri potovanjih, vsakdanjem življenju in komunikacijah. Za vsakega izmed njih je potrebno odšteti preračunanih 32 evrov.


Prijavi napako v članku