Triki in nasveti
15.10.2018 17:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametne luči: 5 stvari, ki jih lahko počnemo z njimi

.. Torej, vaš dom je kar naenkrat postal pametnejši za "pametno razsvetljavo". Sistemi se razlikujejo glede na specifične lastnosti žarnic, določene specifikacije vtičnic in stikal, prav tako pa vsak po svoje poveže ostale pametne naprave z razsvetljavo ..
Pametne luči: 5 stvari, ki jih lahko počnemo z njimi
Pametne luči: 5 stvari, ki jih lahko počnemo z njimi

Če želimo zares izkoristiti potencial, ki ga tehnologija pametnega doma nosi v sebi, potem si bomo verjetno naložili tudi vse aplikacije, ki so potrebne za upravljanje s strojno opremo. Ko imamo vse to, se prava zabava šele začne.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, katere so tiste stvari, ki jih moramo najprej preizkusiti, ko namestimo pametno razsvetljavo. V tem članku se bomo osredotočili na nekatere osnovne nastavitve, kot je avtomatizacija, povezovanje luči v scene, dodali bomo še nekaj bolj naprednih nastavitev kot na primer namestitev pametnih luči za povečanje varnosti doma.

Če ste torej eden tistih, ki vas zanima tehnologija pametnega doma ali natančneje razsvetljave, vendar hkrati niste ravno vešči tega, vam bodo spodnji nasveti vsaj malo olajšali nekatere nakupne odločitve.

Avtomatizacija luči na dnevno-nočni bazi

Vsak pametni sistem razsvetljave bi moral delovati glede na prednastavljeni urnik oz. avtomatske funkcije. Najmanj, kar lahko pričakujemo od sistema, je, da se luči ponoči samodejno prižgejo in podnevi ugasnejo.

Za nastavitev teh funkcij najprej poglejte uradno aplikacijo za upravljanje specifične strojne opreme – ali gre za stenska stikala, pametne vtičnice, ali pa posamezne žarnice. Lutron, Leviton ali Belkin imajo na primer kompatibilne aplikacije za upravljanje razsvetljave.

Znotraj posamezne aplikacije poiščite nastavitve urnika. Tu lahko nastavimo, kdaj se luči prižgejo in kdaj ugasnejo. Če je na voljo opcija za sočni vzhod in zahod, predlagamo, da izberete to, saj je le-to veliko lažje nastaviti kot pa točno določeno uro v dnevu. Ob vsem tem ne smemo pozabiti nastaviti točne lokacije in seveda podatkov o sončni svetlobi. To nam bo prihranilo ukvarjanje z ročnim nastavljenjem urnika vedno znova, ko se dnevi daljšajo oz. krajšajo.

Če aplikacija za vašo pametno razsvetljavo ne nudi takšnih možnosti, potem lahko uporabimo tudi “third-party” aplikacijo. IFTTT je pravo mesto, kjer lahko začnemo. Storitev ponuja različne sisteme za integracijo, med katerimi zagotovo najdemo vsaj tiste najbolj razširjene. Med največjimi akterji najdemo Philips Hue, Lifx in BelkinWemo.


Povezovanje luči za večji nadzor

Eden najbolj učinkovitih načinov, kako uporabljati pametne luči je, da jih povežemo med seboj. Na primer, če želimo, da se luči v kleti ugasnejo ob polnoči, luči v dnevni sobi se ob isti uri zatemnijo na 20 odstotkov svetlobe itd. Verjetno ste dobili občutek, kaj vam želimo povedati, kajne?


Da bi bilo kaj takega izvedljivo, lahko povežemo vse žarnice in podsisteme v vseh sobah ali nadstropjih. Potem jih lahko upravljamo kot skupine luči, ki dejansko delujejo kot ena enota.


Druga zanimiva in uporabna nastavitev so scene. Uporabimo jih lahko za različne priložnosti, od gledanja filmov, poležavanje, branje, zabave, večerje itd. Znotraj scene, ki se jo nastavi v aplikaciji pametne razsvetljave, lahko nastavimo svetlost, temperaturo barve in celo določene odtenke. Ko smo enkrat zadovoljni z lučmi v prostorih, lahko shranimo nastavitve v sceno in potem upravljamo z določenimi scenami, glede na to, kakšno osvetlitev potrebujemo. Ko imamo več scen shranjenih, brez težav v sekundi preklopimo na eno ali drugo.


“Topla” dobrodošlica

Verjetno med nami ni nikogar, ki bi užival v tem, da ob prihodu domov naleti na temno hišo in dovoz brez ene same luči kajne? Hkrati pa je puščanje prižganih luči, ko nas ni doma, potrata energije in denarja.

Najprej se prepričamo, če naša aplikacija nudi način, da se luči prižgejo avtomatsko, ko pridemo domov in se ugasnejo, ko odidemo. Recimo Philips Hue aplikacija že spada med tiste, ki tovrstno nastavitev omogočajo.

Če nimamo te možnosti v aplikaciji, se lahko ponovno obrnemo na IFTTT. Z IFTTT kodo lahko GPS signal telefona pove vašim lučem, kje se nahajate. IFTTT lahko potem prižge ali ugasne luči, glede na to, kje se nahajate vi ali vaš telefon.

Luči, ki varujejo

Inteligentne luči lahko delujejo tudi kot domači varnostni sistem. Med seboj povežite stikala, žarnice in ostale pametne komponente z različnimi detektorji gibanja – govorimo o pametnih termostatih, kamerah ali samostojnih senzorjih. Nastavite luči tako, da se aktivirajo z zaznavo gibanja ali glasov. Upamo lahko da, če se slučajno kdo potika okrog hiše (ali še huje, če poskuša vdreti) in se prižgejo luči, je morda dovolj, da bodo nepridipravi vsaj dvakrat razmislili, preden dejansko vdrejo v hišo ali stanovanje.

IFTTT platforma nam omogoča tudi, da med seboj povežemo številne pametne naprave, ki detektirajo gibanje in zvok s sistemom razsvetljave. Recimo The RIng in Nest Hello kljuke, potem kamere Nest cam, D-Link, Arlo in Wyze itd.

Eden od prikladnih načinov, kako uporabiti sistem razsvetljave, da zaščitimo svoje domovanje pred tatovi je tudi ta, da uporabimo “počitniški način”. Ko je vključen, se bodo luči naključno prižigale in ugašale ter tako “oponašale” dejansko prižiganje in ugašanje luči. Tako Philips Hue luči kot tudi Lifx pametne žarnice zmorejo ta način. Po navadi se ta način v aplikacijah imenuje “Away mode”.

Prilagajanje luči glede na vreme

Vsi tisti, ki neumorno spremljate vreme, ta nasvet je za vas. Če imate na primer lastno PWS postajo (“internet-connected personal weather station“), obstaja možnost, da jo povežete s pametnimi lučmi. Ta lastnost oz. nastavitev pride še kako prav, ko se recimo nenadoma spremeni vreme, vi pa bi še vedno radi obdržali konstantno raven svetlobe v sobah.

Zahvaljujoč se UV senzorjem, številne PWS postaje lahko detektirajo spremembe v oblačnosti, senzorji vlažnosti pa sistemu sporočijo, da zunaj dežuje.

Vremenske postaje BloomSky, Netatmo in Ambient Weather podpirajo IFTTT, ki uporabnikom omogoča, da nastavijo različne stopnje svetlobe za primere neviht in ostalih vremenskih pojavov.


Prijavi napako v članku