Računalništvo, telefonija
13.05.2017 14:33
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametna ročna ura za slepe in slabovidne

Pametna ročna ura za slepe in slabovidne
Pametna ročna ura za slepe in slabovidne

Večina pametnih ročnih ur temelji na uporabi zaslona na dotik in mobilne programske opreme z grafičnim vmesnikom, zato niso primerne za slabovidne in slepe ljudi. Zato je mladi inovator Eric Kim v okviru lastnega startup podjetja The Dot pripravil pametno ročno uro, ki bo za vedno spremenila trg tovrstnih nosljivih pripomočkov. Govora je o prvi pametni ročni uri za slepe in slabovidne Dot Braille Smartwatch, ki ponuja prav vse možnosti in funkcije klasičnih pametnih ur, vključno s satelitsko navigacijo GPS.

Od klasičnih pametnih ročnih ur se razlikuje v tem, da ima na sprednjem delu namesto klasičnega zaslona na dotik edinstveno ploščico, na kateri se vsa sporočila uporabniku izpisujejo v tako imenovani Braillovi pisavi. Uporabnik lahko s tipanjem prebere vse informacije, ki so izpisane na ploščici. Ker se na površini ure nahajajo štiri celice, sestavljene iz šestih majhnih premičnih delov, je dolžina besedil »omejena« oziroma lahko napredna naprava izpiše zgolj krajša sporočila.

Za lažje upravljanje s funkcijami pametne ročne ure Dot Braille Smartwatch pa so na voljo trije fizični gumbi, ki jih lahko slepa ali slabovidna oseba uporablja za odgovor na telefonske klice, pošiljanje krajših sporočil in celo za upravljanje naprav, ki so s pametno ročno uro povezane preko brezžične tehnologije Bluetooth. Mlademu podjetju The Dot je doslej uspelo prodati več kot 100.000 tovrstnih naprav, cena posamične ure pa se giblje pri 300 evrih.


Prijavi napako v članku