Računalništvo, telefonija
16.11.2006 07:17
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Otroški portal, MMC govorec in P2P video

Multimedijski center RTV Slovenija predstavlja tri novosti, s katerimi najmlajšim uporabnikom portala RTV Slovenija omogoča varen dostop do njim primernih vsebin, slepim in slabovidnim govorjeno ali vidnejšo vsebino teleteksta, gledalcem pa napredno rešitev spremljanja vsebin Televizije Slovenija. Te novosti so otroški portal, MMC govorec in P2P video.

Otroški portal
Na spletnem naslovu www.rtvslo.si/zaotroke je Multimedijski center (MMC) pripravil več vsebin, namenjenih otrokom različnih starosti in tudi njihovim staršem. Otroci najprej vpišejo svojo starost in na podlagi tega dostopajo do vsebin, primernih njihovim letom. Na voljo imajo kratke vsebine knjig, pesmice, igrico, različne zanimivosti, njim namenjene dogodke, objavljamo njihove risbice, jim svetujemo v ustvarjalnem kotičku, hkrati pa staršem ponujamo različne nasvete.
V poplavi različnih spletnih strani ta otrokom nudi varno zatočišče pred nadlegovanji, erotiko in drugimi pastmi, ki jih ponuja medmrežje. Zato lahko starši to stran otrokom dovolijo uporabljati brez strahu pred neustreznimi vsebinami. Otroški portal bo javnosti dostopen že ta petek, 10. novembra.

MMC govorec
Govorec je sicer komercialna aplikacija, ki pa jo je podjetje Amebis za namensko rabo podarilo slepim in slabovidnim. V sodelovanju z Inštitutom Jožef Stefan in MMC-jem je tako nastala aplikacija, ki slepim in slabovidnim na njihovem računalniku omogoča uporabo teleteksta. Napisane novice se namreč pretvorijo v glas, uporabnik s pomočjo tipkovnice pride na izbrane strani teleteksta in tam sliši prebrano vsebino, slabovidnim pa omogoči, da vsebino vidijo v povečani obliki. Za slepe je to prvi in edini tovrstni medij na zahtevo, s čimer kot javni zavod izpolnjujemo eno od naših bistvenih poslanstev. Aplikacija bo javnosti predstavljena 29. novembra letos.


P2P video (www.rtvslo.si/p2p)
Tretja, od 24. oktobra delujoča aplikacija, pa je spremljanje 1. programa Televizije Slovenija v živo prek svetovnega spleta s pomočjo P2P tehnologije. Ta bistveno razbremeni internetno povezavo in prepreči izpade v primeru preobremenjenosti, kar posledično pomeni boljšo kakovost slike. Gre za napredno tehnološko rešitev, ki jo je MMC pol leta testiral v okviru EBU-ja in jo kot eden prvih začel uporabljati.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

Biro oprema Žolnir d.o.o.

Kovinarska ulica 10, 3000 Celje, Tel: 03 491 94 00
Ali lahko vaša pisarna funkcionira brez pisarniške opreme? Ste se kdaj vprašali, katere so glavne prednosti sodobne pisarniške opreme na vašem delovnem mestu? Vse odgovore ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več

NCOM d.o.o.

Knezova ulica 34, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več