Telefoni
26.07.2010 07:30

Deli z drugimi:

Share

Enostavno prisluškovanje mobilnih pogovorov

Le zakaj bi kupovali nove mobilnike, če v osnovi ne ponujajo nič novega?
Le zakaj bi kupovali nove mobilnike, če v osnovi ne ponujajo nič novega?

Na diskretnost oziroma tajnost pogovorov preko mobilnega omrežja lahko odslej kar pozabimo. Kmalu bo na tradicionalni varnostni konferenci Black Hat namreč predstavljen program Kraken, ki lahko brez težav opravi s šifrirnim mehanizmom, ki je vsaj do danes dovolj učinkovito varoval naše telefonske pogovore preko mobilnega omrežja GSM.

Programska oprema za »napad« na šifrirni mehanizem A5/1 uporablja nove, učinkovitejše mavrične tabele za dešifriranje, s čimer zagotavlja bistveno hitrejše razbijanje zaščite. Za uporabo programa Kraken zadostuje običajen računalniški sistem, opremljen z večjedrnim procesorjem, sistemskim pomnilnikom kapacitete vsaj 3 GB in trdim diskom z vsaj 2 TB prostora.

Ker programska oprema za »napad« na šifrirni mehanizem A5/1 ne razpolaga z grafičnim vmesnikom, jo lahko vsaj zaenkrat uporabljajo le nekoliko spretnejši računalničarji. To se na srečo številni kriminalcev utegne kaj kmalu spremeniti. Programerska skupina CCC je namreč za bližnjo prihodnost že napovedala pripravo grafičnega vmesnika, ki naj bi precej poenostavil uporabo njihove novosti.

Poleg tega naj bi programerji pripravili še dodatek, ki bo omogočal koriščenje računske moči grafičnih kartic AMD/ATI Radeon. S tem se bo čas »napada« na šifrirni mehanizem A5/1 še skrajšal. Ali to pomeni, da bo morali ponudniki mobilne telefonije kmalu poiskati alternativni šifrirni mehanizem?


Prijavi napako v članku