10.04.2019 07:32

Deli z drugimi:

Share

Otroci in mobilni telefoni: s prednostmi prihajajo tudi nevarnosti

.. Starostna meja, ko naj bi otrok imel svoj pametni mobilni telefon, je vse nižja. S prednostmi, ki jih ta omogoča tako za starše kot za otroke, pa prihajajo tudi slabosti in celo nevarnosti ..
Otroci in mobilni telefoni: s prednostmi prihajajo tudi nevarnosti
Otroci in mobilni telefoni: s prednostmi prihajajo tudi nevarnosti

Starši otrokom pametne mobilne telefone pogosto kupujejo, preden dopolnijo 16 let. Podatki kažejo, da ima v Veliki Britaniji kar 90 odstotkov otrok, mlajših od 16 let svoj pametni mobilnik. A tudi pri teh, danes nepogrešljivih napravah je tako kot povsod – pametni mobilni telefoni nudijo tako veliko prednosti kot tudi nevarnosti in, ko je govora o otrocih, je to še toliko bolj pomembno.

Je otrok s telefonom res bolj varen?

Starši so danes, ko dajo otroku v roke mobilni telefon, po eni strani mirni in zadovoljni, saj se zavedajo, da jih bo lahko kadarkoli in od kjerkoli poklical – in obratno. Če bo na poti iz šole zamudil avtobus, ga ne boste iskali po mestu, saj bo dosegljiv po telefonu. Telefon torej zagotavlja določeno stopnjo mirnosti in varnosti. Po drugi strani pa se zastavlja vprašanje, ali je otrok, ki ima v rokah mobilni telefon z vsemi možnostmi, ki so na voljo, resnično varen?

Od ustrahovanja na spletu, neprimernih spletnih vsebin, do stika, ki ga lahko z njim vzpostavijo neznanci. Naštetih je le nekaj od mnogih nevarnosti, ki prežijo na današnjo mladino. Starši se morajo ves čas zavedati, da to niso neke namišljene grožnje, ampak dejanska nevarnost. Ne moremo se izogniti dejstvu, da mobilnik v rokah otroka pomeni veliko tveganje.

Hitremu napredku je težko slediti

Če temu dodate še, da morda niste dovolj računalniško ali mobilno pismeni, da bi otroka zaščitili pred omenjenimi grožnjami, je vse skupaj še bolj zastrašujoče. Večina staršev se še spominja, kakšno je bilo življenje, preden je mobilna telefonija preplavila svet. Čeprav je veliko staršev prepričanih, da o mobilnikih vedo vse – verjemite – večina najstnikov ve o njih veliko več. Današnje generacije namreč odraščajo z internetom, pametnimi telefoni in aplikacijami, zato so omenjene zadeve zanje nekaj povsem običajnega.

Pomembno je, da kot starš varujete svojega otroka, saj tehnologija še nikoli ni napredovala tako bliskovito kot se to dogaja danes in vse težje je slediti spremembam. Obstaja veliko splošnih nasvetov, kako zagotoviti otrokovo varnost na spletu. Eden od njih je na primer ta, da ga nadzorujete, kaj počne na Facebooku. In ko ste že zadovoljni, ker ste vzpostavili določen nadzor, ugotovite, da Facebooka več ne uporablja, ker preprosto ni več “in”. Preselil se je na druga družbena omrežja – Snapchat, Instagram … Kako torej imeti ravno pravšnjo mero nadzora?

Načini, kako otroka zaščititi

Vrsta aplikacij, ki so na voljo za pametne telefone lahko tako staršem kot otrokom olajša marsikatero opravilo, vendar pa moramo – kot pri vsem, kar je povezano s spletom – paziti na varno in omejeno porabo. Zato najprej nekaj osnovnih napotkov.

Za začetek so pomembna tri vprašanja. Ali otrok pozna osebe, s katerimi je v kontaktu na družbenih omrežjih? Ali je vsebina, ki jo gleda na spletu, primerna njegovi starosti? Ali otroka na spletu kdo nadleguje ali morda sam koga nadleguje?

Pogovor med starši in otroki je zelo pomemben. Na podlagi pogovora dobimo približen vpogled v to, kaj otroci počnejo na svojih mobilnih telefonih. To staršem pomaga razumeti, kako njihovi otroci razumejo družbene norme, na podlagi tega pa jim lažje razložijo, kaj je primerno in kaj ni. Natančnega recepta seveda ni in težko je preprečiti vse nevarnosti, ki pretijo na spletu, a če se z njimi ukvarjamo, bomo vsaj kakšno lahko preprečili.

Nekaj pomembnih smernic glede določenih tem

Pošiljanje fotografij – pošiljanje sporočil s fotografijami, na katerih se otroci slikajo pomanjkljivo oblečeni v takšnih in drugačnih pozah, je nedopustno. Zavedati se je treba, da fotografija, objavljena na družbenem omrežju za vedno ostane na spletu. Če takšne fotografije nekomu pošiljamo, pa jih ta lahko kadarkoli uporabi za izsiljevanje.

Čas brez telefona – to, da imamo določene ure v dnevu, ko telefona nihče v družini ne uporablja, je odlična ideja. Otroci ga v tistem času nekam odložijo in tam naj tudi ostane. Lahko pa starši s pomočjo posebnih aplikacij (o tem kasneje) telefon nastavijo tako, da otrok ob določenih urah z njim sploh ne more upravljati.

Ustrahovanje – otrokom povejte, da vam lahko kadar koli zaupajo, če bi jih kdo na spletu ustrahoval ali jih nadlegoval. Prav tako se morajo otroci zavedati škode, ki jo lahko sami povzročijo z ustrahovanjem drugih.

Osebni podatki – ime, priimek, naslov, telefonska številka – to so podatki, ki jih otroci nikoli ne smejo posredovati neznancem, prav tako jih ne smejo kjer koli javno objaviti.

Nakupi v aplikacijah – številne aplikacije (ne le igre) uporabnikom omogočajo nakup dodatnih vsebin in funkcij – tudi, če so same aplikacije zastonj. Priporočljivo je, da imajo otroci za nakup dovoljenje staršev, prav tako pa se morajo zavedati posledic, ki nastanejo, če opravijo nakup brez dovoljenja.

Namenske aplikacije

Telefon že v samem meniju “Nastavitve” omogoča določeno stopnjo omejitev in nadzora nad aplikacijami. Tako lahko zaklenete dostop do aplikacij, za katere menite, da otrok do njih ne bi smel imeti dostopa. Hkrati pa se morate zavedati, da obstaja veliko obvodov, ki jih bodo otroci našli, preden boste vi pomislili nanje. Čisto banalen primer: Na telefonu onemogočite prenos podatkov, da dostop do spleta ni mogoč, a ker želite to omejiti, se otrok pač znajde in do spleta dostopa preko wi-fi povezave, na katero sami niste pomislili. Ali pa na primer zaklenete aplikacijo in ob tem pozabite zakleniti trgovino z aplikacijami, s katere si lahko na telefon prenese kar koli. Zelo enostavna primera, a podobnih in bolj kompleksnih bi lahko našli še veliko.

Zapomnite si: Več kot boste vi vedeli o pametnih telefonih, menijih, podmenijih in njihovih zmožnostih, lažje se boste spopadali z vsemi težavami. Obstajajo pa tudi namenske aplikacije za zaščito otroka pred nevarnostmi, a samo do določene mere.

MM Guardian Parent App

MM Guardian Parent App je aplikacija za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android. Starši lahko mobilnik svojega otroka nadzorujejo iz lastnega telefona ali z drugega spletnega mesta, prav tako lahko na daljavo zaklepajo ali odklepajo napravo. Aplikacija omogoča tudi nastavitev časovne omejitve (za napravo na splošno ali zgolj za določene aplikacije). Prav tako lahko starši izsledijo, kje se telefon nahaja, nadzorujejo klice in sporočila ali prejmejo opozorila, če se v besedilih pojavijo določene ključne besede. Nastaviti je mogoče tudi spletne filtre in preprečitev uporabe med vožnjo.

Net Nanny

Net Nanny je še ena v vrsti aplikacij za nadzor. Na voljo je za telefone z operacijskimi sistemi Android, Windows, pa tudi za Applove naprave. Z njo lahko filtrirate iskanje po spletu, nastavite časovno omejitev in blokirate strani s pornografsko vsebino. Prav tako imate možnost izbire aplikacij, ki jih otrok sme uporabljati ali ne. Spremljate lahko tudi uporabo družbenih medijev, prejemate sporočila o dejavnostih in podobno.

Qustodio Parental Control

Podobno kot pri ostalih aplikacijah lahko tudi tukaj nastavite vrsto omejitev in spremljate otrokovo dejavnost. Aplikacija omogoča časovno omejitev uporabe telefona in spremljanje uporabe družbenih medijev. Napredne funkcije spremljanja na Facebooku vključujejo na primer: spremljanje posodobitev stanja, posodobitev stanja razmerij, novih naloženih fotografij … Prav tako lahko sledite lokaciji naprave, blokirate določene aplikacije ter nadzorujete uporabo spleta.

To so le tri v vrsti aplikacij, ki nudijo precej podobne funkcije z nekaterimi posebnostmi. Tu so še Screen Time Parental Control, ESET Parental Control … Katere izmed funkcij bi vam prišle najbolj prav, najbolje veste sami. Ob takšni izbiri ni vrag, da ne boste našli nečesa, kar vam bo dobro služilo. Te aplikacije zmorejo marsikaj in včasih je težko najti mejo med ravno pravšnjim nadzorom in zadostno varnostjo. Tudi otrok bo pri vrsti omejitev, ki mu jih boste postavili, iskal “luknjo”, kako bi jih obšel in ni rečeno, da je res ne bo našel. Ob vseh zmožnostih, ki jih nudijo aplikacije, ne pozabite na pogovor z otrokom in na preventivo ter osveščanje o nevarnostih, ki nanj pretijo na spletu.


Prijavi napako v članku