Računalništvo, telefonija
31.05.2011 12:04

Deli z drugimi:

Share

Otroci in splet

Prvega junija bomo po skoraj vsem svetu praznovali Mednarodni dan otrok. Dan naj bi bil posvečen predvsem zabavi in igri, aktivnostim, ki jim otroci posvečajo največ pozornosti tudi med brskanjem po spletu.
Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Varnost otrok na spletu mora biti naša prioriteta, zato so pri ESET-u pripravili sedem zlatih pravil za večjo varnost otrok v kiberprostoru. “Starši so pri sodelovanju njihovih otrok v socialnih omrežjih upravičeno zaskrbljeni. Obstaja kar nekaj področij, ki povzročajo skrbi. S kom se otroci pogovarjajo? Starše lahko skrbijo novi prijatelji, ki jih otroci spoznavajo na spletu. S kom se pravzaprav družijo in za kakšne vrste ljudi gre, tudi, če gre za otroke njihove starosti. Nekatere starše skrbi tudi veliko število ur, ki jih otroci preživijo na spletu,“ je povedal Randy Lerner, vodja tehničnega izobraževanja na ESETu.

ESETovih sedem zlatih pravil za starše in otroke na spletu

  • Poskrbite, da se vaš protivirusni program redno posodablja. Enako pomembno je posodabljanje operacijskega sistema in druge programske opreme.
  • Bodite pozorni, spremljajte spletno povezavo svojih otrok. Otrokom dovolite brskanje po spletu le takrat, ko lahko spremljate njihovo spletno aktivnost. Postavite jasna pravila o rabi računalnikov.
  • Podučite otroke o zasebnosti na spletu, nikoli naj ne posredujejo svojih osebnih podatkov in podrobnosti na spletu ali v socialnih omrežjih.
  • Spletno kamero imejte pod nadzorom. Ko je ne uporabljate, jo ugasnite ali izklopite iz računalnika. Na spletu obstaja veliko število nevarnih programov, ki kiberkriminalcem omogoča nadzor nad kamero. Otrokom uporabo kamere dovolite le takrat, ko klepetajo z družinskimi člani in s prijatelji, ki jih poznate. V vseh drugih primerih naj bo spletna kamera ugasnjena.
  • Spremljajte zgodovino spletnega brskanja svojih otrok. Dovolj dober razlog za pogovor z otroki je že to, če otroci zgodovino brskanja brišejo.
  • Poskrbite, da lahko objave otrok na Facebook zidu spremljajo le prijatelji, sicer boste nadzor nad temi podatki izgubili. Tudi neprevidna uporaba Facebook aplikacij lahko povzroči to, da bodo otroci svoje objave in podatke delili s celim svetom.
  • Podatki, ki so objavljeni na internetu, ne izginejo nikoli. Ne predpostavljajte, da brisanje slik ali celega profila v socialnem omrežju pomeni, da ste podatke izbrisali za vedno. Slike in podatki so lahko shranjeni na računalniku tretje osebe. Otroci in starši bi morali dvakrat premisliti, preden slike in podatke objavijo na internetu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku