Računalništvo, telefonija
07.01.2020 11:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani
Optimizacija spletnih strani

Želite tudi vi vašo spletno stran pripeljati na prva mesta na Googlu? Potem je ta članek namenjen ravno vam! Kako lahko sami optimizirate vašo spletno stran za iskalnike smo vprašali tiste, ki so v tem eni izmed najboljših.

Že kar nekaj let je jasno, da je optimizacija spletnih strani storitev, ki vas lahko na Googlu pripelje visoko in da, vsaj pri nekoliko bolj konkurenčnih ključnih besedah, brez nje lahko pozabite na prva mesta v iskalnikih.

Kaj lahko za večji obisk in boljše uvrstitve vaše spletne strani naredite sami, smo povprašali Jureta Adlešiča, solastnika v podjetju Dominatus d.o.o., kjer so se že leta 2009 specializirali prav za optimizacijo spletnih strani in so na prvo stran Googla pomagali že preko 100 podjetjem oz. spletnim stranem.

G. Adlešič pravi, da bi vsak lastnik spletne strani, ki želi sam narediti čim več, moral redno spremljati nekaj najbolj pomembnih blogov o optimizaciji in internetnem marketingu, med drugim tudi njihovo spletno stran www.optimizacija-strani.info, kjer redno objavljajo novosti, ideje ter druge pomembne vsebine za optimizacijo.

Nekatere stvari se pogosto spreminjajo, spet druge pa ostajajo že leta nespremenjene in zlasti pri slednjih je pomembno, da jih poznate in izkoristite v svoj prid – da osnovo spletne strani uredite čim bolje.

1. Padec obiska pri prenovi spletne strani

Kot pravijo pri Dominatusu, je prenova spletne strani ali selitev na drugo domeno lahko vzrok številnih glavobolov, saj podjetja za izdelavo spletnih strani običajno pozabijo na preusmeritve in tako strani, ki so pred prenovo rangirale visoko, izginejo, saj ne delujejo več.

2. Google Search Console

Googlovo orodje za lastnike spletnih strani je orodje, brez katerega danes ne bi smeli biti, če imate spletno stran. Orodje je popolnoma brezplačno, namestitev je sila enostavna, poda vam pa številne zelo uporabne informacije, ki vam lahko pomagajo pri optimizaciji strani (nedelujoče strani, morebitni ročni ukrepi, katere ključne besede pripeljejo največ obiska na vašo stran …). S povezavo med Google Search Console in Google Analyticsom pa boste tudi pri analitiki dobili precej bolj natančen vpogled v to, katere ključne besede pripeljejo obisk na vašo stran.

3. Osnovne tehnične stvari naj bodo urejene

Pri Dominatusu prisegajo na to, da je tehnična optimizacija osnova, da lahko vaša stran pride visoko v iskalnikih. Če v URLju, v naslovu in v meta podatkih ne uporabite ključnih besed, bo Google precej težje uganil, o čem je govora na vaši strani in ne bo tvegal, da bi vašo stran prikazal med prvimi zadetki.

4. Vsebinska optimizacija

Vsebina je kralj in to se iz leta v leto vse bolj potrjuje. G. Uroš Okorn, partner v podjetju Dominatus d.o.o. pogosto predava na različnih seminarjih o optimizaciji spletnih strani in vedno najbolj poudarja ravno vsebinski del. Vsebina na strani naj bo predvsem kvalitetna, tako da odgovori na vprašanje, ki »muči« uporabnika, ko obišče vašo spletno stran.

Primer: če uporabnik išče vaš izdelek ali storitev in poleg doda iskalni niz »cena«, ga prav gotovo zanima cena vaših produktov, zato mu poskušajte čim bolj natančno odgovoriti na zastavljeno vprašanje.

5. Uporabniška izkušnja na spletni strani

Včasih je bila optimizacija precej ločen pojem od dobre uporabniške izkušnje, vendar pa se je to v zadnjih letih bistveno spremenilo in je tudi Google vse bolj pozoren na to, kako zadovoljni so uporabniki vaše spletne strani, kako dolgo se na njej zadržijo in koliko časa traja, da spet iščejo isto informacijo na Googlu.

Če pogledamo z druge strani, je pa uporabniška izkušnja pomembna tudi za vaš posel, saj vam obisk na spletni strani ne pomeni kaj dosti, če se uporabnik ne odloči za nakup, kontakt oz. naredi tisto, kar vi od njega pričakujete in želite.

Seveda smo g. Adlešiča tudi povprašali, katere so, poleg njihove www.optimizacija-strani.info, še druge spletne strani, ki imajo najbolj relevantne informacije glede SEO optimizacije. Izpostavil je predvsem dve strani, ki bosta za nekoga, ki se ne ukvarja profesionalno z optimizacijo, čisto dovolj, saj so na teh dveh straneh objavljene vse najbolj pomembne informacije:

V kolikor nimate časa, da bi se z optimizacijo spletne strani ukvarjali sami ali pa vam ne uspe spraviti vaše strani na prva mesta, predlagamo, da jim pišete na info@dominatus.si ali jih kontaktirate preko njihove spletne strani https://www.dominatus.si/.

POMEMBNO: Sporočite, da ste videli objavo na računalniških novicah. Mogoče prejmete tudi kak popust. 😉


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več