Računalništvo, telefonija
28.12.2020 15:11
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Optimizacija Azure okolja

V tem članku bomo razpravljali o tem, kako lahko upravljate in optimizirate svojo porabo za Azure. Prikazane so tudi možnosti optimizacije za Reserved Instances.
Cloud - Dashboard
Cloud - Dashboard

Ali v vašem podjetju uporabljate Microsoft Azure? Zapleteno okolje storitev v oblaku lahko vpliva na vašo porabo, kadar ta ni pravilno regulirana. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem, vam bomo v tem prispevku prikazali načine, kako lahko upravljate in optimizirate porabo Azurja. Seznanili vas bomo tudi možnostmi optimizacije s pomočjo t. i. rezerviranih primerkov (angleško Reserved Instances).

Računalništvo v oblaku zagotavlja temeljne procese, potrebne za zamenjavo stare infrastrukture. S pomočjo platforme Microsoft Azure lahko danes zamenjate strežnike, podatkovne baze in omrežja, na voljo pa so vam tudi storitve za optimizacijo podatkovnih baz in spletnih strani, za katere Microsoft uporablja umetno inteligenco (AI).

Za vso potrebno infrastrukturo je odgovoren ponudnik oblaka, kar je velika prednost oblačnih storitev. Tako vam ni treba skrbeti za postavitev okolja in upravljanje sistemov na mestu porabe. Samo en klik zadostuje in na voljo dobite širok nabor sistemov in storitev, ki so vam takoj na razpolago. Ponudnik ob tem zagotavlja tudi fleksibilno uporabo svojih rešitev in maksimalno zaščito vaših poslovnih podatkov. Plačate samo storitve, ki jih dejansko uporabljate, in se tako razbremenite nadaljnjih naložb v nakupe strežniške strojne opreme.

Nasveti za začetek

Na prvi pogled se rešitve v oblaku zdijo preproste, vendar je glede na novo naravo tehnologije pomembno pravilno pristopiti k oblaku. Najprej se morate odločiti, katere storitve bi želeli preseliti v oblak in s katerimi orodji boste to izvedli. Pri tem zelo pomembnem koraku vam je lahko v pomoč naša storitev AzureSimple, ki nudi poenostavljeno strategijo in načrt selitve v oblak, ob tem pa tudi v popolnosti zagotavlja tehnične prednosti Azurja.

Skrbniki okolij se soočajo tudi z izzivom, kako se osredotočiti na vse funkcionalnosti, ki jih Microsoft Azure ponuja. Zakaj je to tako pomembno? Vsaka aktivnost v Azurju lahko ustvari določen strošek. Na primer razvijalci aplikacij za izvajanje testiranj ne potrebujejo več dodatne strežniške strojne opreme, saj lahko znotraj Azurja na enostaven in hiter način postavijo virtualna okolja. Ampak pozor – če se te virtualke po fazi testiranja ne izklopijo, boste zanje še naprej plačevali porabo.

Z modulom Cloud Spend Management v naši platformi Pyracloud (ta je vključena v storitev AzureSimple) dobite popoln pregled vaše porabe v Azurju. Če želite izvedeti več, si oglejte kratek dvominutni videoposnetek, ki ga najdete tukaj.

Koraki za upravljanje in optimizacijo vašega okolja


Platforma Pyracloud vam omogoča kar nekaj načinov, kako lahko poenostavite upravljanje storitev v oblaku, spremljate porabo proračuna ter sledite in zaračunavate stroške znotraj vaše organizacije. Pyracloud lahko to stori za celotno poslovno okolje, ne glede na to, ali je postavljeno lokalno ali pri različnih ponudnikih oblaka.

Ustvarjanje Azure oznak (Azure Tags)

Centralizirajte označevanje (angleško tagging) v celotnem Azure okolju (na voljo tudi za AWS). Uporaba oznak vam pomaga, da manualno ali s pomočjo avtomatiziranih pravil označevanja sledite, združujete in dosledno določate oblačne vire izbranih ponudnikov oblaka. Ohranjanje konsistentne strukture označevanja omogoča vpogled v vire (ang. resources) vseh ponudnikov oblaka in pomaga izboljšati upravljanje, analizo porabe in povračilo stroškov.

Oblikovanje hierarhij v Azurju

Strukturirajte delovne obremenitve in različna okolja v poslovne enote in stroškovne centre. Hierarhijo lahko določite po različnih kriterijih, na primer na podlagi potreb internega poročanja. Resurse lahko nato združite v poslovne enote in stroškovne centre. Stroške resursov, ki so v skupni rabi, kot so shranjevanje ali varnostne storitve, lahko razdelite med več skupin, da boste lažje spremljali porabo in jo tudi bolje upravljali.

Vzpostavitev Azure proračunov

Razporedite razpoložljiva sredstva po poslovnih enotah ali projektih. Če boste določili proračun, boste lahko sledili stroškom vse do nivoja delovnih obremenitev in tako spremljali zaposlene, ki so odgovorni za porabo oblačnih storitev. Ko so proračuni opredeljeni, si lahko za določena časovna obdobja ogledate vaše realno stanje poslovanja in kje je vaša organizacija glede na opredeljen proračun. Dodatno lahko nastavite kazalnike prekoračitve in opozorila, da boste zmeraj na tekočem glede vnaprej določenih stroškovnih mejnikov.

Analiza porabe Azurja

Prilagojena poročila in Pyracloud dashboard zagotavljajo vpogled v proračun, namenjen uporabi oblačnih storitev v Azurju (ali v poslovnem okolju z več ponudniki oblaka, kot je prikazano spodaj), vključno z rezerviranimi primerki. Ti vpogledi omogočajo podjetjem in odgovornim nosilcem upravljanje in optimizacijo proračuna ter porabo resursov v oblaku.

Porazdelitev stroškov porabe v Azurju

Konsolidirajte porabo Azurja, to primerno označite in razporedite stroške po celotni organizaciji. Tega postopka vam ni več treba upravljati ročno, saj lahko stroške v oblaku razdelite tako, da ustvarite notranje povratne stroške (ang. chargebacks). Seznanite odgovorne zaposlene na nivoju celotne organizacije s povračili stroškov, tako da jim prikažete natančno količino resursov v oblaku, ki so jih porabili v določenem časovnem obdobju.

Optimizacija Azure okolja

Izkoristite pripravljena priporočila in predloge za optimizacijo, racionalizacijo in izboljšavo Azure okolja. Priporočila vsebujejo predloge, ki vam pomagajo prepoznati priložnosti za prihranke, odkrivati neizkoriščene resurse in sledenje ostalim ključnim merilcem uspešnega poslovanja.

Azure Hybrid Use Benefit in Reserved Instances

Z nenehnim spremljanjem porabe, tekočih stroškov in optimizacije resursov kot del AzureSimple storitve poskrbimo, da vaše Microsoft Azure okolje ostaja zdravo. Aktivno bedimo nad tem, da so neaktivni resursi v njem čim hitreje odstranjeni. Obstajajo pa še drugi načini, kako lahko v Azurju znižate stroške in si zagotovite potencialne prihranke: z rezerviranimi primerki in ugodnostjo Azure Hybrid Use Benefit.

Azure Hybrid Use Benefit (AHUB) je cenovna ponudba, ki strankam ob prehodu v oblak pomaga maksimizirati vrednost obstoječih Windows Server in/sli SQL strežniških licenc, tako da virtualne postaje v oblaku plačujejo po znižani stopnji. Pomembno je, da spremljate, kje se AHUB v vaši organizaciji uporablja. Platforma PyraCloud vam lahko pri tem pomaga.

Azure Reserved instances (t.i. rezervirani primerki) pomagajo podjetjem prihraniti denar tako, da se ta zavežejo k uporabi virtualnih okolij v Azurju za obdobje enega ali treh let. V zameno podjetje prejme popuste v vrednosti do 72% za izbrani resurs. Platforma PyraCloud ponuja priporočila o morebitnih optimizacijah, ki jih virtualne postaje lahko dosežejo z uporabo rezerviranih primerkov. Prav tako pa lahko Pyracloud prepozna, kateri obstoječi rezervirani primerki se ne uporabljajo in ne utilizirajo. Oglejte si kratek dvominutni videoposnetek o tem, kako Pyracloud prikaže uporabo rezerviranih primerkov.

Želite izkoristiti prednosti, ki vam jih ponuja Microsoft Azure? Seznanite se z našo ponudbo AzureSimple in se obrnite na naše strokovnjake za Azure ali prodajno ekipo. Z veseljem vam bomo prisluhnili, vam svetovali pri izbiri najugodnejše rešitve za vašo konkretno situacijo, pomagali pri vseh fazah implementacije in vam svetovali pri porabi Azure-ja v vašem okolju.

Avtor: Eric Berg

Prevod: Neda Rosić Novak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SOFTWAREONE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SOFTWAREONE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Softwareone logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SOFTWAREONE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več