Operacijski sistemi
09.12.2009 12:42
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Sugar OS doživel posodobitev

Sladki operacijski sistem Sugar OS organizacije Sugar Labs je kot nalašč za izobraževanje otrok!
Sladki operacijski sistem Sugar OS organizacije Sugar Labs je kot nalašč za izobraževanje otrok!

Walter Bender

, predsednik neprofitne organizacije Sugar Labs, je najavil razpoložljivost druge različice operacijskega sistema Sugar OS, ki je namenjen predvsem cenovno najugodnejšim prenosnim računalnikom in rabljenim računalnikom z zastarelo strojno opremo. Prenovljeni operacijski sistem Sugar OS temelji na osnovi jedra odprtokodnega operacijskega sistema Fedora 12 in ga lahko poganjamo kar neposredno s pomnilniškega ključka USB. To hkrati tudi pomeni, da namestitev na trdi disk ni potrebna.

Sladki operacijski sistem vključuje več kot 40 različnih prednameščenim programov (vključno s programom Gnash za spletne video posnetke) in ga lahko s posebnim programskim dodatkom uporabljamo celo v vlogi podatkovnega in spletnega strežnika. Zelo zanimiv je tudi brezplačen pisarniški paket Open Office 4 Kids, ki je seveda pisan na kožo predvsem mlajšim računalničarjem.

Prenovljeni in povsem brezplačni operacijski sistem Sugar OS lahko brez težav poganjamo tudi na tistih računalniških sistemih, ki komajda zmorejo poganjati zastarel Microsoftov sistem Windows 2000. Druga različica brezplačnega operacijskega sistema Sugar OS velikosti slabih 600 MB je že na voljo za prenos na spletni strani http://www.sugarlabs.org/.


Prijavi napako v članku