Operacijski sistemi
27.04.2010 06:07

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem MeeGo tudi za osebne in prenosne računalnike?

Platforma MeeGo vsaj zaenkrat obeta veliko!
Platforma MeeGo vsaj zaenkrat obeta veliko!

Računalniški gigant Intel je pred kratkim radovednim obiskovalcem računalniškega sejma Intel Developer Forum (IDF 2010) predstavil delovanje naprednega mobilnega operacijskega sistema MeeGo, ki ga je pripravil v sodelovanju s podjetjem Nokia. Pri novincu gre dejansko za inovativen sistem, ki združuje tako prednosti Intelovega sistema Moblin kot Nokijinega Maema.

Medtem ko lahko prvo različico mobilnega operacijskega sistema MeeGo danes poganjamo le na žepnih računalnikih s procesorji Atom in pametnih mobilnih telefonih s procesorji ARM, naj bi bila kmalu na voljo še inačica, ki naj bi jo bilo mogoče namestiti in uporabljati tudi na osebnih in prenosnih računalnikih. Za pripravo novinca je bil namreč s strani računalniškega giganta zadolžen Doug Fisher, podpredsednik Intelovega oddelka za razvoj programske opreme in storitev.

Prva poskusna različica operacijski sistem MeeGo za osebne in prenosne računalnike naj bi bila nared že konec letošnjega leta ali najkasneje v prvi polovici naslednjega. Novost naj bi bili vsaj na začetku opremljena z izjemno enostavnim grafičnim vmesnikom ter orodno vrstico za hiter zagon prednameščene programske opreme (večpredstavnostni predvajalnik, spletna klepetalnica in vmesnik za socialna omrežja) in enostavnejših računalniških iger. Več podrobnosti o operacijskem sistemu MeeGo za osebne in prenosne računalnike naj bi bilo znanih v jesenskih mesecih.


Prijavi napako v članku