Računalništvo, telefonija
26.05.2019 10:53

Deli z drugimi:

Share

Okužen računalnik za 1,2 milijona dolarjev!

Za okužen osebni računalnik Persistence of Chaos bo treba odšteti vsaj preračunanih 1,1 milijonov evrov oziroma 1,2 milijonov ameriških dolarjev.
Za okužen osebni računalnik Persistence of Chaos bo treba odšteti vsaj preračunanih 1,1 milijonov evrov oziroma 1,2 milijonov ameriških dolarjev.

Uporabniki osebnih računalnikov se dan za dnem spopadajo s škodljivimi programskimi kodami, saj njihovo število narašča kot za stavo. Poleg tega zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen operacijski sistem Windows postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, z njimi pa se lahko okužimo tudi v primeru, da zgolj obiščemo okuženo spletno stran. Medtem ko se običajni uporabniki poskušamo proti zlonamernim kodam boriti z vsemi sredstvi, je podjetje Deep Instinct nedavno ponudilo v prodajo okužen osebni računalnik Persistence of Chaos, za katerega je treba odšteti vsaj preračunanih 1,1 milijonov evrov oziroma 1,2 milijonov ameriških dolarjev.

Visoko ceno okuženega prenosnega računalnika Samsung pri varnostnem podjetju »Deep Instinct« utemeljujejo s tem, da so nanj namestili kar šest najbolj zlonamernih škodljivih programskih kod v zgodovini računalništva. Poleg tega je novost nastala v sodelovanju s kitajskim umetnikom Guom O Dongom, glavni cilj pa je bilo oblikovanje nekakšnega kataloga zgodovinskih groženj za uporabnike osebnih računalnikov. Na prenosniku je sicer skupno nameščenih šest različnih vrst škodljivih programskih kod, in sicer ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila in BlackEnergy.

Omenjenih šest vrst škodljivih programskih kod je skupno povzročilo več kot preračunanih 85 milijard evrov škode, z njimi pa se je okužilo na milijone posameznikov, bank, vladnih organizacij in drugih uporabnikov svetovnega spleta. Na srečo teh škodljivih programskih kod kupec ne bo mogel razširjati po svetu, saj so varnostni strokovnjaki onesposobili tako možnost povezave s svetovnim spletom kot tudi drugimi napravami v omrežju ali preko vmesnikom USB. Poleg tega bo kupec moral podpisati tudi izjavo, da ne bo širil zlonamernih programskih kod, ki se nahajajo na računalniku.


Prijavi napako v članku