Operacijski sistemi
31.07.2009 12:33

Deli z drugimi:

Share

Okna 7 s konkurenčnimi brskalniki?

Odločitev o namestitvi spletnega brskalnika IE bo tudi v rokah proizvajalcev že sestavljenih računalnikov.
Odločitev o namestitvi spletnega brskalnika IE bo tudi v rokah proizvajalcev že sestavljenih računalnikov.

Evropska komisija

je podjetje iz Redmonda že večkrat obtožila zlorabe monopolnega položaja na trgu, saj njegovi operacijski sistemi Windows vsebujejo le spletni brskalnik Internet Explorer. To naj bi številne računalničarje “odvračalo” od uporabe alternativnih spletnih brskalnikov, kot sta na primer Opera in Mozilla Firefox.

Čeprav je Microsoft sprva načrtoval, da bi za evropski, hrvaški in švicarski trg pripravil posebno različico Oken 7, ki ne bo vsebovala spletnega brskalnika Internet Explorer, se je očitno premislil. Nova strategija podjetja iz Redmonda namreč temelji na prodaji operacijskega sistema Windows 7 s prednameščenim spletnim brskalnikom Internet Explorer, pri čemer je uporabnikom na voljo namensko okno za hitro in preprosto namestitev konkurenčnega brskalnika.

Poleg tega bodo lahko proizvajalci osebnih in prenosnih računalnikov nameščali konkurenčne brskalnike in celo odstranili Internet Explorer, v kolikor bodo to želeli. Evropska komisija je potezo programskega giganta pozdravila in najavila, da bo budno spremljala učinkovitost nove »iniciative«.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku