Računalništvo, telefonija
28.12.2020 09:33

Deli z drugimi:

Share

Ogljikov dioksid kot pogonsko gorivo za letala?

Ogljikov dioksid bi lahko v prihodnosti poganjal celo letala!
Ogljikov dioksid bi lahko v prihodnosti poganjal celo letala!

Onesnaževanje okolja, v katerem živimo, postaja vse večja težava sodobnega časa in se dotika prav vsakega posameznika. Od vseh so daleč najbolj izpostavljeni tisti, ki živijo v večjih mestih, kar na žalost drži tudi za večja mesta po Evropi. To je verjetno tudi razlog, zakaj skupina znanstvenikov iz univerze Oxford že več let išče načine, kako bi zmanjšala onesnaževanje okolja, ki ga povzroča predvsem letalski promet, saj letala na električni pogon ali druga pogonska sredstva še niso zaživela.

Skupina znanstvenikov iz univerze Oxford je rešitev za čistejše okolje dejansko našla v ogljikovem dioksidu oziroma v toplogrednem plinu, saj ji je uspelo pretvoriti ogljikov dioksid v letalsko gorivo. To bi dejansko pripomoglo k temu, da letala ne bi več negativno vplivala na onesnaževanje okolja. Ta postopek naj bi bil poceni, enostaven in z uporabo materialov, ki so splošno dostopni. Pridobivanje letalskega goriva iz ogljikovega dioksida naj bi bil celo cenejši od proizvodnje vodika iz vode.

Preden bi lahko ogljikov dioksid uporabili za letalsko gorivo, bo po vsej verjetnosti minilo še kar nekaj časa, saj trenutno še ni na voljo proizvodnih zmogljivosti. Poleg tega bi bilo treba izumiti tudi način, kako najlažje odvzeti ogljikov dioksid iz zraka. To bi moralo potekati s pomočjo energijsko obnovljivih virov, saj bi s tem dejansko lahko zagotovili zmanjšanje negativnega vpliva na okolje.


Prijavi napako v članku