Facebook
16.02.2013 05:49
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odstranitev prijatelja iz Facebooka vas lahko drago stane

Odstranitev prijateljev iz Facebooka ima lahko resne posledice tudi v vsakodnevnem življenju. Kar 40 odstotkov uporabnikov je namreč priznalo, da bi se osebam, ki bi jih odstranili iz Facebooka, pričeli izogibati v resničnem življenju.
Previdno pri odstranjevanju oseb iz vašega Facebook profila!
Previdno pri odstranjevanju oseb iz vašega Facebook profila!

Družbeno omrežje Facebook je odlično orodje za izmenjavo koristnih podatkov in nasvetov ter za spoznavanje novih ljudi in poslovnih partnerjev. Ko si naberemo veliko število »prijateljev«, se med njimi kaj hitro znajdejo tudi taki, ki bi jih bilo vredno takoj izbrisati. Gre predvsem za »primerke«, ki neprestano smetijo naš zid, se norčujejo iz drugih, pišejo brezpredmetne stvari in podobno.

Čeprav lahko take osebe iz naših kontaktov odstranimo zgolj z nekaj kliki, moramo biti pri tem zelo previdni. Raziskava, ki jo je opravil doktorski študent Christopher Sibona z Univerze v Koloradu je namreč pokazala, da ima lahko »odprijateljitev« na Facebooku resne posledice tudi v vsakodnevnem življenju. Kar 40 odstotkov anketirancev je priznalo, da bi se osebam, ki bi jih odstranili iz Facebooka, pričeli izogibati tudi v resničnem življenju. Na odstranitev iz priljubljenega družbenega omrežja Facebook so še posebno občutljive ženske, saj se te začnejo prej izogibati osebam, ki so jih odstranile, kot pa moški.

Doktorski študent Christopher Sibona z Univerze v Koloradu je z omenjeno raziskavo dejansko dokazal, da vse več uporabnikov priljubljenega družbenega omrežja Facebook navidezna prijateljstva jemlje na povsem enak način kot tista iz vsakodnevnega življenja. To pomeni, da v primeru »spora« znotraj družbenega omrežja ti dejansko občutijo zmanjšanje samozavesti, dobijo občutek socialne izključenosti, izgubijo nadzor in se jim poslabša razpoloženje. V skrajnih primerih lahko odstranitev s Facebooka privede do popolne izključenosti iz socialnega življenja ali celo do samomora.


Prijavi napako v članku