Računalništvo, telefonija
29.04.2015 15:22

Deli z drugimi:

Share

Odprte prijave na poletno šolo FRI

Fakulteta za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani bo letos že deveto leto zapored v času poletnih počitnic izvedla delavnice Poletne šole FRI za osnovnošolce in dijake.
Odprte prijave na poletno šolo FRI
Odprte prijave na poletno šolo FRI

V času od 29. junija do 10. julija 2015 se bo zvrstilo kar deset delavnic Poletne šole FRI. Delavnice, ki jih izvajajo raziskovalci s FRI, so namenjene predvsem tistim osnovnošolcem in dijakom, ki želijo izpopolniti in nadgraditi svoje znanje s področja računalništva, informatike in razvoja aplikacij. V letošnjem letu že tretjič organizirajo tudi delavnice za osnovnošolce, s katerimi želijo spodbuditi k računalniškem razmišljanju že najmlajše. Vsem mladim želijo za minimalno prijavnino, ki pokrije kosilo med delavnico, omogočiti udeležbo in jim ponuditi kakovostno preživljanje počitnic.

Na FRI bodo letos izvedli naslednje delavnice za osnovnošolce in srednješolce:

Za osnovnošolce:

29. junij – 3. julij

  • Praskač oživi: šola je namenjena otrokom od četrtega do šestega razreda, ki bodo programiranje v Scratchu poživili z Lego robotom. Ponovili bodo osnove Scratcha, nato pa sestavljali in programirali Lego Mindstorms robote – v Scratchu.
  • Teta kriptografija v kratkih hlačah: šola je namenjena otrokom od sedmega do devetega razreda, kjer bodo spoznali osnove kriptologije, vede o skrivanju in odkrivanju informacij ter zakaj delajo računalniki napake in kako jih znajo odpravljati.

6. julij – 10. julij

  • Sestavimo svojo mobilno igro: šola je namenjena otrokom od sedmega do devetega razreda, ki bodo spoznali osnove programiranja za Android in razvili svojo prvo mobilno igro.
  • Balonanje: šola je namenjena otrokom od sedmega do devetega razreda. Vsak udeleženec bo izdelal svoj majhne računalnik, opremljen s senzorji za temperaturo, vlažnost in zračni tlak ter večbarvno svetlečo se diodo. Zaželeno je poznavanje vsaj enega programskega jezika – Scratch, Greenfoot ali JavaScript.

Za dijake:

29. junij – 3. julij:

  • Sestavljalnica iger: spoznavanje brezplačnega orodja, namenjenega izdelavi računalniških in mobilnih iger, in osnov programiranja, ki so potrebne za izdelavo igre.
  • Robotki in malinove pite: s pomočjo malinove pite (Raspberry Pi) bodo dijaki v Pythonu sprogramirali robotsko roko tako, da bo sestavila kocke ali pa pospravila sobo. Zahtevano je poznavanje okolja Windows in osnovno poznavanje SQL.
  • Računalnik je lahko umetnik: umetniške stvaritve dijakov bodo s pomočjo animacije oživele in se odzivale na okolje, tako da bodo lahko v realnem času vplivali na njihov izgled. Programirali bodo v okolju Processing.

6. julij – 10. julij:

  • Kako vzgojiti ubogljivega robotka: dijaki bodo sestavljali mobilne robote z osnovnimi gradniki zbirke LEGO Mindstorms EV3. Vodili jih bodo na podlagi podatkov iz različnih vrst senzorjev in jih naučili samostojnega razmišljanja.
  • Razvoj HTML5 aplikacij v oblaku z ogrodjem AngularJS: Dijaki se bodo naučili, kako se lotiti zasnove in implementacije praktične SPA mobile-first HTML5 spletne aplikacije s pomočjo ogrodja AngularJS.
  • Programiranje v višji prestavi: spoznavanje novih metod reševanja problemov, delo z algoritmi in grafi ter priprava na računalniško olimpijado IOI ali CEOI. Zahtevano je predznanje programiranja v C, Javi ali Pascalu.

Prijave na poletno šolo sprejemajo do 3. junija 2015 preko spletnega obrazca, ki je dostopen na www.fri.uni-lj.si/poletnasola. Na tej spletni strani se nahaja tudi podrobnejši opis delavnic in navodila za prijavo. Za dodatna vprašanja glede samih delavnic, prijav, nastanitve ali varstva se lahko obrnete na sk@fri.uni-lj.si.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku