Računalništvo, telefonija
13.09.2021 15:00
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Oculus Quest 2: najboljša VR očala postala še boljša

Oculus Quest 2 so edina VR očala, ki si po zaslugi podrobnega prikaza, samostojne in PC VR izkušnje ter nizke cene zaslužijo vašo pozornost.
Oculus Quest 2 so vrhunska očala, s katerimi se boste potopili v virtualno resničnost in za trenutek pozabili na realni svet.
Oculus Quest 2 so vrhunska očala, s katerimi se boste potopili v virtualno resničnost in za trenutek pozabili na realni svet.

Če ste oklevali z nakupom virtualne tehnologije oziroma ste čakali, da VR trg nekoliko dozori, potem je tega čakanja morda konec. Oculus Quest 2 je najboljši način, da se odmaknete od resničnega sveta in raziskujete virtualno resničnost. Želite izkusiti delček adrenalina zabaviščnega parka? Bi se radi preizkusili kot ekstremni plezalec? Postavili v vlogo dinozavrov iz priljubljenih filmov Jurski park? Kaj pa če vam rečem, da se lahko pomerite z zloveščim Darth Vadrom v njegovi trdnjavi na vulkanskem planetu Mustafar? Neverjetno, kajne? Virtualna resničnost je napredovala do te mere, da se zlahka izgubimo v naših najljubših fantazijskih svetovih.

Potrebujete le VR očala Oculus Quest 2.

Kaj so spremenili na dizajnu?

Oblikovalci so se potrudili pri preoblikovanju dizajna novih VR očal. Eleganten in minimalističen videz dopolnjujejo lahka in udobna očala, ki so nekoliko lažja (10 %) od predhodnika. Za nameščanje očal je na voljo preprost pašček, na samih očalih pa so 4 senzorji, ki ne izstopajo in tako ne odvrnejo od preprostega videza.

Oculus Quest 2 nima veliko fizičnih tipk, za kar smo hvaležni, saj jih niti ne potrebuje. Na desni strani očal boste našli gumb za vklop, na spodnji strani gumb za nastavitev glasnosti, na levi pa vrata USB-C za polnjenje in priključek za slušalke. Razmik objektivov Oculus Quest 2 lahko prilagodite s tremi različnimi nastavitvami gledanja (58, 63, 68mm) tako, da jih ročno razširite v notranjosti očal. S tem so se tudi znebili stikala na dnu prvotnega Questa, ki je bil za mnoge dokaj zapleten mehanizem. Pred začetkom igranja priporočamo, da si dobro nastavite objektive. Bodite pozorni, da je slika jasna in ostra. Meglenost slike pomeni, da imate očala nastavljeno narobe in sčasoma lahko vodi v občutek slabosti.

Oculus-Quest-2-VR očala-1

Hvaležni smo, da je podjetju uspelo očala narediti še nekoliko bolj kompaktna in predvsem malenkost lažja. Čeprav razlika ni takoj očitna, boste po dobri uri igranja občutili razliko. Oculus je bil zelo radodaren z oblazinjenjem okoli obraza. Prijetna pena naredi celotno VR izkušnjo udobno in sčasoma pozabiš, da imaš na obrazu kos plastike. Pazite le, da ne boste naredili enake napake in si preveč zategnili pašček. Po dvournem maratonu mi je na obrazu ostal lep žuljast spomin.

Čeprav sami nismo občutili nelagodja, je več uporabnikov potožilo, da so občutili nelagodje ob nošenju Oculus očal. Pri podjetju so zato pri vseh novih modelih peno zamenjali z izboljšanim silikonskim tesnilom za okoli obraza. Starejši modeli pa so upravičeni do brezplačne menjave.

Krmilniki in ročno sledenje

Oculus se je za novo generacijo VR očal odločil za prenovo oblike krmilnikov. Spremembe so uporabniki pričakali z odprtimi rokami. Odpravili so pomanjkljivost krmilnikov prve generacije in poleg analognih palic dodali večji prostor za palce, krmilniki pa so na splošno tudi nekoliko večji. Krmilnikom so podaljšali tudi življenjsko dobo. Prvotnim krmilnikom Quest je prehitro zmanjkalo sape in to so upoštevali pri Oculusu. V času testiranja nismo imeli težav z napajanjem krmilnikov kljub vsakodnevnem večurnem igranju.

Na voljo imate tudi možnost, da krmilnike postavite nazaj v škatlo in uporabite roke za krmiljenje po virtualnem svetu. Ročno sledenje je stabilno in tudi v igrah deluje dosledno in odzivno. Zasluge gredo zagotovo izboljšani procesorski moči, ki na vseh področjih poskrbi za bolj gladko izkušnjo.

Preprosta nastavitev in hiter začetek

Tako kot originalni Quest je tudi Oculus Quest 2 celovit VR sistem, ki ne zahteva nameščanje zunanjih senzorjev ali kamer. Vse, kar potrebujete, je že integrirano v očalih. Za računalniško VR izkušnjo pa potrebujete samo dodaten Oculus Link kabel, ki pa kmalu ne bo več potreben. Podjetje preizkuša novo funkcijo Air Link, ki bo omogočala brezžično povezavo z računalnikom.

Postopek namestitve traja le nekaj minut. Nataknite očala, ustvarite račun, vzpostavite svoje igralno območje in že ste pripravljeni. Oculus Quest 2 je za igralni prostor ponovno uporabil sistem Oculus Guardian, ki vam omogoča, da s krmilniki narišete igralni prostor, v katerem boste varni pred trki in poškodbami. Ustvarjanje igralnega prostora je preprosto: v dnevni sobi, ki jo jasno vidite po zaslugi Passthrough+ kamere, narišite pravokotnik in to bo vaše varno območje.

Oculus-Quest-2-VR očala-4

Način Passthrough+ je večkrat prišel na pomoč, ko sem se v igro popolnoma oživel in pozabil na moje dragoceno pohištvo. Vsakič, ko sem v navdušenju zapustil varno območje, se je način Passthrough aktiviral in vrnil sem se v realni svet. V tem času se igra ali aplikacija začasno ustavi. Tako kot so obljubili pri podjetju Oculus, napredna kamera resnično zmanjša globinsko neskladje, ki je prisotno pri drugih VR očalih, in se med igranjem dobro ujema z mojo dejansko okolico.

Obstaja tudi funkcija za preklop v način Passthrough s hitrim dotikom ob strani očal, kar je priročno, ko želite na hitro pogledati stanje v resničnem svetu. Vsakič, ko me je čakal pomemben dvoboj ali nova stopnja, sem se najprej pozanimal, ali se je moj hišni ljubljenček pretihotapil v mojo virtualno resničnost.

Tudi če nimate dovolj prostora (Oculus priporoča 2 x 2 metra), imate na voljo možnost stacionarnega območja za igranje. Čeprav lahko virtualni svet podoživljate tudi v sede, stoječ način omogoča veliko večjo svobodo pri gibanju, še posebej ko vihtiš svetlobni meč.

Zmogljivost

Povečana ločljivost in hitrost osveževanja (90 Hz) potrebujeta zmogljivejšo strojno opremo. Oculus se je odločil za platformo Qualcomm Snapdragon XR2, ki se brez težav primerja z zmogljivostjo pametnih telefonov leta 2021. To smo občutili tudi med testiranjem, saj nikoli nismo zasledili zatikanja ali zamika v signalu. Zmogljivejši procesor je pomemben tudi za prihodnost, saj pri Oculusu pravijo, da jim omogoča razvoj še bolj naprednih VR iger. Poleg procesorja so povečali tudi spominski pomnilnik na 6 GB. Naš testni model je imel 64 GB razpoložljivega notranjega pomnilnika. Oculus je to različico umaknil oziroma nadgradil na 128 GB. Na voljo je tudi različica z 256 GB pomnilnika. Igre postajajo vse večje in zahtevnejše, in če se želite izogniti bodočim prostorskim nevšečnostim, priporočamo različico z največ shranjevalnega prostora.

Manjša pomanjkljivost je življenjska doba baterije očal. Z enim polnjenjem boste igrali do 3 ure, odvisno seveda od vsebine in vaših nastavitev. Za povprečnega uporabnika je to več kot dovolj, za najbolj zagrete igričarje, ki se po dveh urah komaj ogrejejo, pa je to nekoliko premalo.

Vsebina in bodoča nadgradnja

Ko je bil Oculus Quest prvič predstavljen, ni bilo na voljo veliko vsebine. To pa ni odvrnilo potrošnikov in s številom uporabnikov se je povečalo tudi število iger in aplikacij. Danes je na voljo več kot 200 aplikacij in iger za prenos prek trgovine Oculus. Če vam nekako uspe preigrati skozi celotno trgovino, potem vas čaka še dodatno presenečenje v obliki Oculus Link.

Na spletu boste zasledili številne znane VR igre, kot je zelo priljubljena Half Life: Alyx, ki pa so preprosto preveč zapletene, da bi jih lahko prenesli na Oculus Quest 2. Tovrstne igre potrebujejo računalnik s kakovostno strojno opremo. Vendar se tukaj zgodba ne konča za Oculus VR očala. Oculus Link je funkcija, s katero lahko VR očala priklopite na računalnik in izkoristite njegovo zmogljivost. Oculus Quest 2 tako ponuja najboljše obeh svetov. Imate neodvisna VR očala, ki ne potrebujejo dodatnih prostorskih kamer in senzorjev, spremenite jih pa lahko tudi v VR očala za oseben računalnik in uživate v neskončni izbiri PC aplikacij. In tukaj ni govora o povprečni VR izkušnji. Izboljšana ločljivost, hitrost osveževanja in boljša strojna oprema omogočajo vrhunsko VR izkušnjo tudi na računalniku.

Nekateri uporabniki so pri igranju določenih iger začutili gibalno slabost. Sami pri testiranju tega občutka nismo zasledili. Manjšo neprijetnost smo občutili v simulaciji zabaviščnega parka, kjer pa je bila prisotna namenska točka, na katero smo se lahko osredotočili v primeru slabosti.

Oculus VR očala so skozi leta dobila tudi številne posodobitve. V nastavitvah lahko izberete poskusno 120 Hz frekvenco osveževanja (podpirajo le določene aplikacije) in funkcijo Air Link. Slednja bo nadomestila Oculus Link in za pretakanje računalniških iger ne bomo potrebovali kabla, ampak le dostojno Wi-Fi povezavo.

Vsestranskosti Oculus Quest 2 ni para

VR očala Oculus Quest 2 so dodobra prevetrila trg virtualne resničnosti. Ponujajo visoko samostojno zmogljivost brez dodatnih kamer in senzorjev, po potrebi pa jih lahko spremenimo v VR očala za osebne računalnike. Poleg tega pa so cenejša od skoraj vseh drugih očal trenutno na voljo.

Končna ocena: 4,5/5

So vas Oculus Quest 2 VR očala prepričala? Bi se radi potopili v virtualno resničnost? Obiščite spletno stran balix.si, kjer vas čaka vsa Oculus ponudba.

Vas zanima več iz te teme?
VR igre Oculus Quest 2 VR očala

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več