Računalništvo, telefonija
22.03.2011 10:22

Deli z drugimi:

Share

Obstoj Androida pod vprašajem

Google naj bi licenco GPLv2 kršil z nedistribucijo programske kode navideznega stroja Dalvik.
Google naj bi licenco GPLv2 kršil z nedistribucijo programske kode navideznega stroja Dalvik.

Florian Mueller, ustanovitelj kampanje NoSoftwarePatents, je na začetku leta opravil obsežno analizo izvorne kode operacijskega sistema Android 2.2. Ta je pri analizi ugotovil, da naj bi priljubljeni operacijski sistem neupravičeno uporabljal dele izvorne kode programskega orodja Java. Kot vse kaže težav za podjetje Google še zdaleč ni konec. Florian Mueller je namreč računalniškega giganta pred kratkim še obtožil, da naj bi ta pri uporabi Linuxovega jedra v mobilnem sistemu Android kršil določila licence GPL.

Ustanovitelj kampanje NoSoftwarePatents trdi, da je Google pri pripravi Androida kršil določila licence General Public License version 2 (GPLv2). Android je namreč v osnovi prilagojena distribucija Linuxa, ki za aplikacije uporablja poseben navidezni stroj, imenovan Dalvik. Ta je prilagojen omejitvam mobilnih naprav, predvsem majhnim količinam pomnilnika. Google naj bi določila licence GNUv2 grobo kršil pri knjižnici Bionic Library, ki povezuje Android in njegovo programsko opremo z jedrom Linuxa.

O nadaljnji usodi priljubljenega mobilnega operacijskega sistema Android bo verjetno odločalo sodišče. Če bi računalniški gigant morebitno tožbo izgubil, bi to posledično pomenilo, da bi morala biti pod licenco GPL objavljena prav vsa programska oprema za Android – vključno s programi, ki so jih pripravili posamezniki oziroma podjetja. To mu bi nedvomno povzročilo veliko poslovne škode. Google bi se sicer lahko odločil celo za popolno prenovo navideznega stroja Dalvik, vendar to je malo verjetno, saj bi bilo to opravilo zelo drago, časovno potratno in lahko bi se pojavile težave s strojno opremo. Če bi Google sodbo dobil, potem bi lahko celo “privatiziral” jedro Linuxa. Več naj bi bilo znanega še pred poletjem.


Prijavi napako v članku