Računalništvo, telefonija
03.05.2017 06:50
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 S je Microsoftov odgovor na Chrome OS!

Novi Windows 10 S je odlična alternativa vse bolj priljubljenemu Googlovemu operacijskemu sistemu Chrome OS.
Novi Windows 10 S je odlična alternativa vse bolj priljubljenemu Googlovemu operacijskemu sistemu Chrome OS.

Podjetje Microsoft je v okviru posebne konference končno predstavilo posebno različico operacijskega sistema Windows 10, ki je opremljena z oznako Windows 10 S. Novost je pričakovano namenjena predvsem izobraževalnemu okolju, saj gre tu za Microsoftov odgovor na Googlov operacijski sistem Chrome OS, ki trenutno prevladuje v ameriških izobraževalnih ustanovah. Ključna razlika med običajnim operacijskim sistemom Windows 10 in oblačnim sistemom Windows 10 S je predvsem v tem, da lahko pri slednjem nameščamo in uporabljamo le aplikacije, ki so del Windows Trgovine (Microsoft Store).

Pri podjetju Microsoft verjamejo, da gre tu za eno najboljših varnostnih sistemom na svetu, saj so uporabnikom na voljo za nameščanje le aplikacije, ki so varnostno preverjene. Poleg tega je operacijski sistem Windows 10 S enostaven in hiter za namestitev ter omogoča enostavno upravljanje. Tu še posebno izstopa aplikacija “Set Up My School PC“, saj omogoča, da ustvarimo USB ključ na način, da ta povsem samodejno in brez pomoči izvede celotno konfiguracijo osebnega ali prenosnega računalnika.

Če bodo uporabniki želeli nameščati aplikacije, ki niso del Windows Trgovine, bodo morali doplačati preračunanih 46 evrov, s tem pa bodo pridobili različico Windows 10 Pro. Po drugi strani pa so te naprave relativno poceni, saj je v Združenih državah Amerike že mogoče kupiti osebni računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 S za zgolj preračunanih 180 evrov. Pri tem velja še dodati, da bodo uporabniki z nakupom prejeli še enoletno brezplačno naročnino na Minecraft Education Edition.

Prvi osebni računalniki z nameščenim operacijskim sistemom Windows 10 S bodo prodajne police trgovin ugledali že to poletje. Ponudba na trgu naj bi bila pestra, saj je za novi operacijski sistem Microsoft že sklenil partnerstvo s podjetji Asus, Dell, Fujitsu, HP, Samsung in Toshiba.


Prijavi napako v članku