Računalništvo, telefonija
20.12.2011 14:55

Deli z drugimi:

Share

Občutimo na dotik občutljiv zaslon!

Kmalu se bomo lahko dotaknili vsega, kar bo prikazano na zaslonu!
Kmalu se bomo lahko dotaknili vsega, kar bo prikazano na zaslonu!

Na dotik občutljive zaslone kmalu ne bomo več uporabljali le za prikazovanje slik in upravljanje večpredstavnostnih vsebin. Na njih naj bi v bližnji prihodnosti občutili še različne površine, kot so na primer tkanina, pesek in voda. To namreč ni več znanstvena fantastika, saj vse več podjetji pripravlja prototipe zaslonov, ki »simulirajo« pravi dotik.

Korak naprej na izjemno obetavnem področju so tokrat naredili inženirji podjetja Disney Research v sodelovanju s švicarskimi kolegi iz politehnike EPFL (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne). Ti so namreč pripravili nadvse zanimiv zaslon TeslaTouch, ki v navezi z namensko programsko opremo daje občutek, kot da se dejansko dotikamo predmeta, ki je prikazan na zaslonu. Ker zaslon uporablja t.i. elektrovibracijsko tehnologijo, je pri delovanju v primerjavi z mehanskimi rešitvami skorajda neslišen.

Inženirji podjetja Disney Research so prepričani, da bi lahko zaslon TeslaTouch zašel na prodajne police trgovin najkasneje do konca leta 2013. Pri tem velja še omeniti, da tudi Microsoft že pripravlja novo generacijo na dotik občutljivih zaslonov. Ti naj bi zagotavljali povratno informacijo preko matrike, ki naj bi bila občutljiva na svetlobo in grajena na osnovi posamičnih celic. Ta naj bi povsem odpravila šume, povezane z elektrovibracijsko tehnologijo. Upajmo, da bodo ti resično kmalu zašli v naše vsakdanje življenje.


Prijavi napako v članku