Računalništvo, telefonija
21.02.2017 15:22
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Občine Postojna, Pivka, Logatec in Ilirska Bistrica tudi E-ciklirajo

Občine Postojna, Pivka, Logatec in Ilirska Bistrica tudi E-ciklirajo
Občine Postojna, Pivka, Logatec in Ilirska Bistrica tudi E-ciklirajo

Dne 17. februarja 2017 so na slavnostni predaji uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v Postojni predstavniki občin Postojna, Pivka, Logatec in Ilirska Bistrica s podpisom listine pospremili novo infrastrukturo. Dogodek je organizirala družba ZEOS, d.o.o., nosilka projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj, skupaj z lokalnimi gospodarskimi javnimi službami za ravnanje z odpadki.

Na lansiranju zbiralnikov so bili prisotni predstavniki treh izvajalcev lokalne gospodarske javne službe za ravnanje z odpadki: Publicus, d.o.o., Ljubljana, JP, Komunala Ilirska Bistrica, d.o.o. in KP Logatec d.o.o. ter predstavniki nekaterih občin. S simbolično oddajo e-odpadkov v svoje nove zbiralnike so pozdravili novo pridobitev ter se s podpisom listine zavezali k E-cikliranju.

Pomočnik direktorja Publicus Ljubljana Ivan Hrženjak je ob predaji novih zbiralnikov izpostavil: »Postavitev uličnih zbiralnikov pomeni nadgradnjo obstoječega sistema zbiranja odpadkov in pomeni direktno izvajanje paradigme krožnega gospodarstva. Gre za šolski primer zbiranja na izvoru, zbiralniki so zelo praktični in vizualno privlačni, tako da upamo, da jih bodo občani uporabljali v čim večjem številu.«

»Zavedati se moramo, da je upravljanje in gospodarjenje z odpadki že danes pomemben segment. Recikliranje, ločevanje in morebitna ponovna uporaba imajo tako več pozitivnih učinkov. Pozdravljamo vzpostavitev sistema ločevanja e-odpadkov, še posebej, ker bo vzporedno potekalo tudi ozaveščanje ljudi. Tako pozitivnost projekta vpliva tudi na zavedanje o problematiki odpadkov na splošno.« pa je dodal župan občine Postojna Igor Marentič.

Projekt LIFE nagovarja gospodinjstva naj skrbno ravnajo s tovrstnimi odpadki preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja, ki nastaja širom Slovenije. Organizatorji projekta se namreč zavedajo, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želijo približati infrastrukturo ločenega zbiranja e-odpadkov (predvsem malih) in odpadnih baterij vsem gospodinjstvom širom države. V sklopu projekta spreminjajo navade občanov in občank na področju ravnanja s tovrstnimi odpadki tudi preko spremljevalno-ozaveščevalnih dogodkov.

Eden izmed spremljevalnih lokalnih dogodkov se bo zgodil že 20. februarja 2017 v Šolskem centru Postojna, kjer se bodo mladi na delavnici na zabaven, a poučen način spoznali z E-cikliranjem.

Direktor družbe ZEOS, d.o.o., Emil Šehić je na srečanju poudaril: »E-odpadki in odpadne baterije so posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato želimo približati možnosti njihove oddaje vsem občankam in občanom. Vsebujejo težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.«

V letu 2016 so nosilci projekta postavili že 284 uličnih zbiralnikov v 85 slovenskih občinah, in sicer v Velenju z okolico, večjem delu Prekmurja, Celju in okoliških občinah, Slovenskih Konjicah, v občini Ptuj, v Zasavju, v Lenartu ter Kidričevem z okoliškimi občinami, v Radovljici in nekaterih drugih gorenjskih občinah, v Posavju in na Obali. Letos pa se je postavitev pričela v Idriji. Vse njihove lokacije so označene na spletnem zemljevidu, ki ga lahko najdete na spletni strani projekta.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZEOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ZEOS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZEOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku