Procesorji
10.11.2011 13:44

Deli z drugimi:

Share

Nvidia tudi uradno predstavila svojo Tegro 3

Konkretno je v Tegri 3 pet jeder izvedenih v arhitekturi ARM Cortex A9.
Konkretno je v Tegri 3 pet jeder izvedenih v arhitekturi ARM Cortex A9.

Kal-El oziroma Tegra 3 je prvi Nvidijin SoC z več kot dvema jedroma za splošne namene. Konkretno je v Tegri 3 pet jeder izvedenih v arhitekturi ARM Cortex A9 kar je v kombinaciji z povečanjem zmogljivosti integriranega grafičnega procesorja, rezultiralo v znatno večji sistem. Tegra 3, ki je tako kot Tegra 2 proizvedena v 40-nanometrskem proizvodnem procesom kao Tegra 2, ima namreč za 30 kvadratnih milimetrov večjo površino. Koriščenje starega proizvodnega procesa je Nvidiji omogočilo hitro lansiranje enega izmed prvih več jedrnih SoC-ov, ki je namenjen za vgradnjo v mobitele in tablične računalnike.

Ker smo o delovanju novega sistema jeder že pisali, se dotaknimo še pomnilnika. Tegra 3 tako kot njen predhodnik še vedno uporablja enokanalni kontroler, ki pa tokrat deluje z hitrejšim pomnilnikom. Procesorji tako komunicirajo z nizkonapetostnim DDR3 pomnilnikom delovnega takta 1.500 MHz ter LP-DDR2 pomnilnikom takta 1.066 MHz. Maksimalna kapaciteta je povečana iz 1 gigabajta na dva gigabajta.

Ko je govora o grafiki, ULP GeForce iz Tegre 3 zagotavlja do tri-krat večje zmogljivosti kot GPU Tegre 2. Namesto osmih, se ponaša kar z 12 jedri, ki obenem delujejo na višjem delovnem taktu. Omenjeno dejstvo je za razvijalce mobilnih iger omogočilo implementacijo velikega števila novih grafičnih efektov. Kot pravijo pri Nvidiji je trenutno v razvoju večje število iger, med katerimi najdemo naslove kot so Big Top THD, Bladeslinger, Da Vinci THD in Chidori. V kontekstu igranja iger je zanimiva možnost spajanja Tegra 3 naprav z brezžičnimi igralnimi ploščki, ki jih najdemo pri trenutnih igralnih konzolah. Podprti so ploščki Xboxa 360, PlayStationa 3, Nintenda Wii in mnogih drugih. Poleg igranja je lahko igralna krmila mogoče koristiti tudi za brksanje po androidovem meniju. Tegra 3 prav tako podpira HDMI 1.4, s čemer lahko zabavne vsebine spremljamo tudi preko TV ekranov.


Prijavi napako v članku