Strojna oprema
19.03.2008 10:32
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novosti iz Garmina

Prenovljena serija nüvi 2×5

Garmin v vstopnem segmentu navigacijskih naprav najavlja prenovljeno serijo nüvi 2×5. Nova, cenovno ugodna družina naprav dodaja že znanim priljubljenim funkcijam nove vsebine (izboljšana kartografija in izračun poti, hitrejša pripravljenost na uporabo, navigacija s pomočjo fotografij, sprejem prometnih obvestil preko FM sprejemnika), ki jih imajo najboljše naprave.

“Z novo serijo nüvi 2×5 bomo dosegli in presegli pričakovanja cenovno občutljivih uporabnikov navigacijskih naprav”, trdi Dan Bartel, podpredsednik prodajnega oddelka v Garminu. “Z dostopnostjo novih funkcij v večini novih osnovnih modelov je izbira na strani kupca. Določite ceno in našli boste svoj nüvi.”

Naprave serije 2×5 bodo na voljo z vznemirljivima 4.3 in 3.5-palčnima zaslonoma, ki prikazujeta senčene zemljevide. Uporabniki lahko z Garminove spletne strani prenesejo fotografije točk s celega sveta, ki jih na Google’s Panoramio spletni strani hranijo drugi uporabniki. V seriji 2×5 je nov 333Mhz procesor, ki s svojo zmogljivostjo zagotavlja hiter izračun poti in hitre grafične prikaze zemljevidov. Satelitski sprejem je še hitrejši zahvaljujoč novi funkciji HotFix, ki na osnovi shranjenih podatkov o položaju naprave predvidi položaj satelitov in se tako izogne začetnemu zbiranju podatkov s satelitov. Naprava je zato ob vklopu bistveno hitreje pripravljena za uporabo.

Nüvi 265/275W in nüvi 275 imata evropsko kartografijo ali kartografijo Severne Amerike ter Kanade. Pri glasovnem vodenju izgovarjata polna imena ulic, ne samo “čez 500 m zavijte desno”. Nüvi 205 in 205W bosta na voljo z izbranimi lokalnimi kartografijami posameznih držav ali regij.

Poleg naštetih novosti imajo vsi nüvi 2×5 priljubljeno funkcijo “Kje sem?”, s pomočjo katere uporabnik določi svoj položaj in v sili poišče najbližje servisne storitve. Z izbiro te funkcije uporabnik lahko določi svoj geografski položaj, najbližji naslov, križišče, najbližje bolnišnice, policijske postaje in bencinske črpalke. Kot dodatna oprema je na voljo sprejemnik prometnih obvestil za sprejem in prikaz na napravah nüvi 2×5.

Začetek prodaje serije nüvi 2×5 napovedujejo za tretje četrtletje.

Garmin nüvi 860

Posebnost nüvi-ja 860 je prepoznava govora, pravijo pri Garminu. “Z uporabo prepoznave govora je nüvi varnejši in enostavnejši za uporabo. Sedaj je možno brezskrbno voziti avto z obema rokama na volanu ter nüviju enostavno povedati, kam želimo iti s pomočjo glasovnih ukazov.” pravi Dan Bartel, Garminov podpredsednik svetovne prodaje.

Novi nüvi 860 odlikuje elegantno in tanko ohišje z vgrajeno GPS anteno. S tehnologijo prepoznave govora postavlja nove industrijske standarde za enostavno uporabo. Uporabniki ne potrebujejo dodatnih navodil za montiranje brezžičnega daljinskega upravljalnika “push to talk” na volan za aktiviranje glasovnih komand. Garmin stremi k boljši izvedbi uporabnikovih interesov. Ko se uporabnik vozi po nepoznanem področju in ga na primer zagrabi lakota, enostavno da glasovni ukaz: “Poišči najbližjo pizzerijo.” in nüvi takoj ponudi najbližji uporabniški meni. Z uporabo govornih komand pripelje uporabnika direktno do želene lokacije. Tako je lahko običajna naloga med vožnjo izvedena brez dotikanja na zaslon naprave.

Za večjo varnost lahko uporabnik izreče frazo: “Kje se nahajam?” in na zaslonu se prikaže natančna lokacija ter koordinate, kjer se voznik nahaja, najbližji naslov in križišče, najbližja bolnišnica, policijska postaja in bencinska črpalka. Govorno prepoznavanje je možno za iskanje naslovov, prav tako prostoročno, in sicer v angleškem, francoskem, španskem, nemškem, italijanskem in nizozemskem jeziku.

Nüvi 860 vsebuje brezžično bluetooth tehnologijo za prostoročno telefoniranje z združljivimi telefoni. Uporabnik lahko preko govora poišče in pokliče telefonsko številko ali vstopa v bazo interesnih točk kot so hoteli, restavracije ipd. Nüvi ima vgrajen tudi FM oddajnik, ki omogoča brezžično prenašanje “turn-by-turn” usmerjanja naslovov ulic, MP3 datotek in avdio knjig na obstoječi avtoradijski sprejemnik. Tako preko avtoradijskega sprejemnika uporabnik posluša glasovno vodenje, MP3 datoteke, telefonske pogovore in avdio knjige. Nüvi 860 ima sprednje stereo zvočnike in odstranljivo litionsko baterijo.

Nuvi 860 ima 4.3 palčni, na dotik občutljiv zaslon ločljivosti 480*272 točk in prednaloženo cestno kartografijo City Navigator® NT za Evropo.

Naprava avtomatično označi točko, kje je bilo vozilo predhodno parkirano, uporabno predvsem pri iskanju v večjih parkirnih hišah in na parkiriščih. Uporabnik lahko shrani do 10 načrtovanih poti, ki jih določi preko nove načrtovane poti ob možnem predvajanju simuliranih zavojev. Naprava avtomatično razvrsti različne destinacije in omogoči najbolj učinkovito načrtovano pot. Omogoča tudi shranjevanje opravljene poti – 10.000 točk v sledi, možnost pregledovanja in shranjevanja opravljene poti na osebnem računalniku, možnost načrtovanja poti.

Tu je še vgrajen MP3 predvajalnik, predvajalnik avdio knjig s testnimi knjigami, pregledovalnik slik, budilka, svetovna ura, pretvornik valut in merskih enot, kalkulator in že nekaj naloženih iger, ki uporabniku krajšajo čas, ko na primer čaka na prihod letala. Vgrajena je tudi “Garmin Lock” zaščita proti kraji. Ko je vključena, mora uporabnik vnesti PIN kodo, da lahko napravo uporablja. Napravo se da odkleniti tudi na prednastavljeni varnostni lokaciji.

Nüvi 860 bo predvidoma dobavljiv v drugem četrtletju 2008 za €629.

Garmin nüvi 5000

Novi nüvi 5000 GPS navigator se lahko pohvali z največjim zaslonom na dotik iz serije nüvi. S svojim velikim 5.2 palčnim zaslonom na dotik, omogoča glasovno točna “turn-by-turn” usmerjanja, preračunavanje poti in avtomatsko preračunavanje poti, če voznik ne upošteva navigacije, ki jo narekuje navigator. Načrtovanje poti zagotavlja varnost, saj nüvi 5000 shrani do 10 načrtovanih poti in omogoča predogled poti na velikem zaslonu. Dodatno lahko avtomatično razvrsti raznolike destinacije in pri tem ponudi vozniku najbolj direktno in učinkovito pot. Vozniki, ki želijo beležiti, kje so bili, lahko vključijo zgodovino voženj in vidijo elektronsko sled, ki kaže predhodno prevožene poti na zaslonu. Če se želi voznik izogniti določenemu področju, načrtuje poti tako, da izbere izogibanje izbranih cest in področij.

“Nüvi 5000 je idealen za večja vozila, ki potrebujejo navigacijo na večjem zaslonu,” pravi Dan Bartel, Garminov podpredsednik svetovne prodaje. “S svojim preprostim uporabniškim vmesnikom in načrtovanjem poti dopušča vozniku, da ima popoln nadzor nad cesto.”

Vse informacije o načrtovanih poteh so prikazane na 3D digitalni senčeni kartografiji, ki prikazuje podrobnosti okoliškega ozemlja. Za popestritev lahko uporabnik izbere želeno ikono vozila. Nüvi 5000 prikazuje video signal iz zunanjega analognega vira, kot je vzvratna kamera ali DVD predvajalnik. Ko je zunanji video vir aktiven, se lahko uporabnik vrne na kartografski zaslon z dotikom kjerkoli na zaslonu.

Uporabniki imajo na izbiro kar nekaj funkcij za zabavo – notranji MP3 predvajalnik, avdio knjigo in igre. Glasbo se lahko naloži na SD pomnilniško kartico po sistemu “drag-and-drop” in ni potrebne dodatne programske opreme. Nüvi 5000 je prav tako kompatibilen z audible.com, na katero se mora uporabnik naročiti in temelji na storitvah avdio knjige. Priročne prednaložene igre so na voljo za razvedrilo v prostem času. Dodatne igre bodo v prihodnosti dostopne na www.garmin.com/games. Glasbene in govorne datoteke so lahko predvajane preko obstoječih zvočnikov v vozilu s pomočjo vgrajenega FM brezžičnega oddajnika ali preko zvočnikov, ki jih naprava že vsebuje. Predvajanje ostalih vsebin je med glasovnim vodenjem navigacije začasno ustavljeno.

Tudi Nüvi 5000 ima prednaloženo cestno kartografijo City Navigator® NT za Evropo. Predvidena dobavljivost: drugo četrtletje 2008.


Prijavi napako v članku