Računalništvo, telefonija
28.01.2010 16:15
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novo orožje zoper neželeno elektronsko pošto?

SPAM ne pojenja
SPAM ne pojenja

Neželena elektronska sporočila

nam povzročajo veliko preglavic, saj ovirajo elektronsko poslovanje in ogrožajo varnost informacijskih sistemov. Kljub prizadevanjem največjih programskih hiš ter zakonodajnih in izvršilnih vej oblasti, število e-sporočil SPAM vse bolj narašča. Strokovnjaki za informacijsko varnost organizacije ENISA (Network And Information Security Agency) so pred kratkim pri analizi evropskega prometa elektronske pošte celo ugotovili, da neželena e-sporočila predstavljajo že zaskrbljujočih 96,6-odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil.

Ker kriminalci za razširjanje neželenih e-sporočil uporabljajo predvsem t. i. botnet omrežja oziroma tuje računalniške sisteme, ki jih upravljajo s pomočjo trojanskih konjev, ne preseneča, da so raziskovalci kalifornijske univerze (University of California) pripravili namenski filter, ki je »vezan« prav na lastnosti botnet omrežja. Učinkovitost novega filtra je izjemna, saj lahko filtrira prav vsa neželena elektronska sporočila iz enega botnet omrežja (stoodstotna učinkovitost). Najpomembnejše pri tem pa je to, da pri novem filtru ni napačne prepoznave oziroma da ne filtrira želenih sporočil.

Trenutno žal še ni znano, kdaj bi lahko novi filter raziskovalcev kalifornijske univerze prispel na trg. Mi lahko le upamo, da se bo to zgodilo kmalu, saj v nasprotnem primeru bo priljubljeni medij za komunikacijo postal tako rekoč neuporaben.


Prijavi napako v članku