Dodatki za računalnike
28.05.2021 08:07

Deli z drugimi:

Share

Novi vmesnik USB-C z močjo kar 240 vatov!

Novi vmesnik USB-C bo omogočal napajanje naprav z močjo kar 240 vatov.
Novi vmesnik USB-C bo omogočal napajanje naprav z močjo kar 240 vatov.

Združenje USB Promoter Group je že leta 2014 dokončalo standard za pripravo priključka USB-C (USB 3.1), ki je na obeh straneh enak. To pomeni, da nam ni več potrebno preverjati, ali je odprtina postavljena „pravilno“ ali „na glavo“. Novost je večinoma nadomestila vse dosedanje priključke USB, a z njimi ni združljiva. Novi standard je prinesel tudi precej večje hitrosti prenosa podatkov, in sicer do 10 gigabitov na sekundo.

Ker pa je vse več naprav opremljenih z vmesnikom USB-C, je združenje USB Promoter Group najavilo prihod nove različice vmesnika, ki bo zagotavljal precej večjo močjo polnjenja naprav. Medtem ko večina priključkov USB-C lahko zagotovi do 100 vatov moči, bo novi standard prinesel moč do 240 vatov. Tu bo šlo za tehnologijo »Extended Power Range« oziroma »EPR«, ki bo vključena v specifikacijo standarda 2.1.

To v praksi pomeni, da bomo lahko z vmesnikom USB-C v bližnji prihodnosti lahko napajali tudi energijsko precej bolj potratne naprave kot doslej. To bo seveda vključevalo prenosne računalnike, zaslone, miniaturne namizne računalnike in še mnogo več. Za to bomo seveda najprej potrebovali namenske naprave, hkrati pa bodo za zagotovitev dovolj visoke moči potrebni novi kabli USB-C. Novost naj bi zaživela kmalu.


Prijavi napako v članku