24.07.2013 12:01
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljša hramba podatkov v oblaku!

SkyDrive v Windows 8.1 ima skrivno orožje, o katerem še ni bilo dosti govora. Je precej navdušujoče, na majhen način, ki ne spremeni veliko, a vseeno popolnoma spremeni, kako ga uporabljate. Ima potencial spremeniti SkyDrive v najboljšo oblačno storitev.
Z novim SkyDrivom lahko brskate po datotekah brez, da bi zavzemale prostor na disku.
Z novim SkyDrivom lahko brskate po datotekah brez, da bi zavzemale prostor na disku.

Če namestite Dropbox, SkyDrive ali Google Drive na svoj osebni računalnik, boste sinhronizirali celotno vsebino mape na svoj disk na enkrat in tam obdržali vse datoteke, ko se posodobijo. Če nimate dovolj prostora na disku, pa imate težavo. Izbrišite nekaj, ali ustavite sinhronizacijo. SkyDrive ima drugačno rešitev.

SkyDrive poskrbi, da se vse datoteke in mape, ki jih shranite v oblaku, obnašajo, kot da so shranjene tudi lokalno, brez da bi zavzemale prostor na disku. Lahko brskate po njih, jih pregledujete in celo prikažete predogled, kljub temu da datoteka ne porablja prostora na disku. Kako je to mogoče?

SkyDrive zbira meta podatke, podatke indeksiranja, sličice, kar shrani na vaš računalnik. To pomeni, da kljub temu, da je na računalniku shranjen le majhen delež podatkov v SkyDrive mapi (Microsoft trdi, da je to približno 5 % celotne vsebine), lahko vidite vse datoteke točno tako, kot če bi bila shranjene lokalno. Želite pogledati meta podatke, kdaj je bila datoteka ustvarjena ali urejena? Morda želite le brskati po mapi s slikami? Ni problema. Pri slikah šele lahko res razumete, kako uporabna je ta storitev. Svojo mapo visoko resolucijskih slik imate shranjeno v oblaku v polni kvaliteti, na računalniku pa lahko brskate po sličicah, ki so razporejene kronološko in prikazujejo tudi geolokacijske podatke.

Ta funkcija je aktivna uporabnikom namizne in »moderne« (Metro) verzije aplikacije. Slednja je v prejšnji verziji morala ob vsakem odprtju znova naložiti slike z oblaka za prikaz. Zdaj prikaže seznam slik s sličicami s trdega diska in deluje kot dostopna točka do vseh datotek na računalniku.

V nastavitvah aplikacije lahko izberete med hrambo vseh dokumentov v oblaku in popolno lokalno hrambo za uporabo tudi brez interneta. Z desnim klikom na posamezno datoteko lahko izberete prenos na računalnik za »offline« uporabo, ali prenos datoteke v oblak za prihranek prostora. Novi uporabniki začnejo z vklopljeno storitvijo, medtem ko jo bodo morali stari uporabniki (tisti, ki imajo SkyDrive že nameščen) vklopiti ročno.

Dobro so premislili tudi vse malenkosti. Datoteke, ki jih ustvarite na računalniku, za katere ste nastavili, da se shranjujejo direktno na SkyDrive (kot so besedilni dokumenti), bodo shranjeni lokalno ne glede na to, katero nastavitev izberete. To pomeni, da tudi, če ste nastavili, da se vsi dokumenti shranjujejo v oblak, bodo delovni dokumenti v celoti na voljo tudi lokalno. S tem so poskrbeli, da bodo lahko nemoteno delali tudi ljudje, ki ne poznajo novih funkcij. Zaenkrat še ni možnosti, da to izklopite in prestavite vse datoteke v oblak, toda Microsoft pravi, da raziskujejo tudi to možnost. Lahko pa vsako datoteko kadarkoli izberete in ročno premaknete v SkyDrive.

Te nove funkcije bodo na voljo na Windows 8.1 za tablične, osebne računalnike, prenosnike in Windows Phone. Ne bodo pa na voljo na Windows 7. Pri Microsoftu so povedali, da se bodo trudili nuditi dobre izkušnje na drugih platformah, toda tega ne boste ugledali na OS X, iOS, Androidu in drugje brez velike podpore Appla in Googla pri združevanju teh funkcij z jedrom njihovih operacijskih sistemov.

Čeprav ne izgleda drastično, je to velika sprememba pri uporabi oblačne hrambe. Odkar je Dropbox postal priljubljen, smo te storitve uporabljali le za pošiljanje vseh naših stvari na vse naprave in uporabljali mobilne aplikacije in spletni vmesnik za oddaljen dostop. Zmožnost brskanja po datotekah brez internetne povezave odpravi težave oblačne hrambe in izboljša uporabniško izkušnjo. To je tipični primer, ko skupek majhnih dobrih idej pripelje do odličnega izdelka.

Ta funkcija prihaja ravno ob pravem času. Z več megapikselskimi kamerami nam raste količina slik in videov ter prostor, ki ga zasedejo. Na Windows RT tabličnih računalnikih, ki imajo v 32 GB verziji le 16 GB prostega prostora, je takšna funkcija ključna za rast oblačnih storitev. Majhne datoteke na majhnih SSD in flash diskih so odlična kombinacija.


Prijavi napako v članku