Računalništvo, telefonija
30.05.2020 06:03
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi Raspberry Pi 4 preseneča v vseh pogledih!

Novi Raspberry Pi 4 je opremljen s kar osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika!
Novi Raspberry Pi 4 je opremljen s kar osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika!

Kompaktni in zmogljivi osebni računalniki Raspberry Pi so med zanesenjaki še vedno zelo priljubljeni. Ti so namreč med nami prisotni že kar osem let, na njihovi osnovi pa je mogoče zgraditi zelo zanimive naprave. Podjetju Raspberry Pi Foundation je na ta račun do meseca marca letos uspelo prodati že več kot 30 milijonov miniaturnih računalnikov, v mesecu marcu pa je prodaja poskočila, saj je podjetje v zgolj enemu mesecu prodalo kar 640 tisoč miniaturnih osebnih računalnikov Raspberry Pi.

S pripravo novega modela osebnega računalnika Raspberry Pi 4 pa je podjetje Raspberry Pi Foundation šlo še korak dlje. Novost je namreč opremljena s kar osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika, zamenjala pa je različico, ki je ponujala zgolj gigabajt sistemskega pomnilnika. Kljub temu je ta še vedno cenovno relativno dostopna, saj je na voljo že za preračunanih 68 evrov. Kupcem sta sicer na voljo še različici opremljeni z dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika in štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika, ki sta vrednoteni na preračunanih 32 evrov in preračunanih 50 evrov.

Ker je novi Raspberry Pi 4 opremljen s čipovjem Broadcom BCM2711, to pomeni, da bi lahko ta bil v prihodnje opremljen z do 16 gigabajti sistemskega pomnilnika. Poleg tega je podjetje Raspberry Pi Foundation najavilo tudi prvo poskusno različico lastnega operacijskega sistema Raspberry Pi OS, ki je na voljo tako v 32-bitni kot tudi 64-bitni različici. Na kompaktnem osebnem računalniku Raspberry Pi 4 pa lahko seveda brez težav poganjamo tudi druge odprtokodne operacijske sisteme Linux.


Prijavi napako v članku