Telefoni
28.06.2012 20:30

Deli z drugimi:

Share

Novi prototipi iPhona 5 s čipovji NFC

Mobilnik iPhone 5 bomo lahko koristili tudi za plačevanje blaga in storitev.
Mobilnik iPhone 5 bomo lahko koristili tudi za plačevanje blaga in storitev.

Govorice o prihajajočem Applovem pametnem mobilnem telefonu so že večkrat nakazale na to, da bo ta opremljen z brezstično tehnologijo NFC (Near Field Communication). Čeprav NFC ni nikakršna novost v tehnološkem smislu, podjetje iz Cupertina potencial te tehnologije odkriva šele sedaj. To je sicer nadvse logična poteza, saj je preko tehnologije NFC danes že mogoče kupovati koncertne vstopnice, odpirali hotelske sobe, plačevati avtobusne prevoze in še mnogo drugega.

Podjetje Apple bo z brezstično tehnologijo NFC opremil prihajajoči mobilnik iPhone 5 tudi zaradi tega, da se bo spustil v boj s spletno storitvijo Google Wallet konkurenčnega podjetja Google in storitvijo, ki jo bo kmalu pričel ponujati Microsoft. Novi iPhone bo za plačevanje storitev in blaga preko tehnologije NFC koristil namensko programsko opremo Passbook. Ta je namreč že »vgrajena« v novi Applov mobilni operacijski sistem iOS 6.

Aplikacija Passbook, ki jo je v poskusni različici operacijskega sistema iOS 6 že mogoče »uporabljati«, ima zelo preprost grafični vmesnik. Ta izgleda kot nekakšna kartica zvestobe. Ker aplikacija lahko koristi tudi geolokacijsko tehnologijo, bo lahko izbrala ustrezno kartico glede na lokacijo uporabnika (v kolikor jih bo ta imel več). To bo seveda uporabniku precej olajšalo upravljanje s karticami. Glede na to, da bo do konca leta večina pametnih mobilnikov že imela vgrajeno tehnologijo NFC, bo Applova novost zagotovo požela velik uspeh. Tu velja še omeniti, da naj bi tehnologijo NFC v mobilniku iPhone 5 Applovi zaposleni že preizkušali.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku