Procesorji
24.05.2021 06:11

Deli z drugimi:

Share

Novi procesorji AMD s povsem novim podnožjem?

Novi procesorji AMD bodo opremljeni s podnožjem LGA (Land Grid Array).
Novi procesorji AMD bodo opremljeni s podnožjem LGA (Land Grid Array).

Podjetje AMD se je naprednim uporabnikom in ljubiteljem računalniških iger že pred časom prikupilo z novimi procesorji Ryzen družine 5000 (Zen 3. Novinci prinašajo precejšnje povečanje zmogljivosti v primerjavi z njihovimi predhodniki, poraba električne energije pa je občutno manjša, kar se posledično odraža v daljši avtonomiji računalnikov. Procesorji AMD Ryzen družine 5000 se seveda odlično obnesejo tudi pri poganjanju računalniških iger.

Ker konkurenca na področju procesorjev ne počiva, inženirji podjetja AMD že s polno paro pripravljajo novo generacijo procesorskih jeder za procesorje Ryzen, ki vsaj na papirju obeta veliko. Govora je o naprednih procesorskih jedrih Zen 4, izdelanih s pomočjo 5-nanometrske tehnologije. Sprva naj bi bili na voljo za strežniške procesorje EPYC (Genoa), na trg pa naj bi prispeli leta 2022. Nekoliko kasneje bodo na voljo tudi za osebne računalnike.

Novi procesorji AMD Zen 4 naj bi prinesli podporo za sistemske pomnilnike DDR5 in za hiter podatkovni vmesnik PCI-E 4.0. Poleg tega pa naj bi bili opremljeni še s povsem novim podnožjem, ki bo enako tistemu, ki ga danes že uporablja podjetje Intel. Tu gre za podnožje LGA (Land Grid Array), ki zagotavlja precej bolj stabilno povezavo med osnovno ploščo in procesorjem. Novost naj bi bila opremljena z oznako LGA-1718 oziroma AM5.

Nadvse zanimive procesorje Zen 4 za osebne računalnike podjetje AMD razvija pod razvojno oznako Raphael. Ti naj bi bili za osebne računalnike na voljo v teku naslednjega leta. V najboljšem primeru pa bi jih lahko ugledali še pred koncem letošnjega leta.


Prijavi napako v članku