Grafične kartice
18.04.2021 08:56

Deli z drugimi:

Share

Novi poskus podjetja Nvidia proti rudarjenju kriptovalut!

Nova GeForce RTX 3060 naj bi bila še odpornejša proti rudarjenju kriptovalut.
Nova GeForce RTX 3060 naj bi bila še odpornejša proti rudarjenju kriptovalut.

Če obožujete računalniške igre zagotovo niste pretirano navdušeni nad rudarjenjem kriptovalut. Zaradi vse bolj množičnega rudarjenja kriptovalut z uporabo grafičnih kartic višjega cenovnega razreda se je namreč povpraševanje po grafičnih karticah višjega cenovnega razreda že tako povečalo, da so njihove zaloge ponekod po svetu praktično pošle. Njihove cene pa so posledično poskočile navzgor.

Ker rudarji kriptovalut še posebej obožujejo grafične krtice GeForce RTX 3060, so pri podejtu Nvidia vanje vgradili posebno omejitev, ki zmanjšuje njihovo učinkovitost pri rudarjenju kriptovalut. Na žalost pa so napredni računalničarji že pred časom našli način, kako prelisičiti omenjeno omejitev. Zaščito pa so prelisičili tako, da so uporabili poseben vmesnik, ki simulira delovanja zunanjega zaslona (HDMI dummy).

To je inženirje podjetja Nvidia spodbudilo k pripravi nove različice jedra za grafično kartico GeForce RTX 3060. Tu bo šlo za različico jedra GA106-302, ki naj bi imelo še dodatne mehanizme za zaščito pred rudarjenjem kriptovalut. Novost naj bi na trg prišla maja letos. Na spletu se še šušlja, da naj bi se podjetje Nvidia za enako potezo odločilo tudi za grafični kartici RTX 3060 Ti in RTX 3090, in sicer s pripravo jeder GA102 in GA104.


Prijavi napako v članku