Strojna oprema
05.02.2008 10:00

Deli z drugimi:

Share

Novi Olympusovi objektivi

Kot eden vodilnih na področju optodigitalne tehnologije, Olympus nadaljuje razvijanja in nenehnega izboljševanja optične kakovosti. Na voljo so objektivi s tremi novimi lečami: DSA (Dual Super Aspherical – dvojne superasferične leče), EDA (Extra-low Dispersion Aspherical – asferične leče z izjemno nizko disperzijo) in SHR (Super High Refractive index – objektivi z izjemno visokim indeksom lomljenja svetlobe); vsaka posebej je novi mejnik pri zagotavljanju odličnih rezultatov in prilagodljivosti pri fotografiranju.

DSA (Dual Super Aspherical – dvojne superasferične leče)
Nove leče DSA (Dual Super Aspherical) so Olympusu dejansko omogočile doseči na videz nemogoče – ukrivljeno lečo, ki je na sredini tanjša kot ob robovih. Združuje izjemno visoka razmerja lomljenja svetlobe z zmožnostjo kompenziranja aberacij. Do nastanka te leče je bilo treba za doseganje enako velike ločljivosti kombinirati več klasičnih leč v skupino; zdaj zadostuje samo ena leča DSA!

EDA (Extra-low Dispersion Aspherical – asferična leča z izjemno nizko disperzijo)

Pri lomljenju svetlobe skozi lečo se ta razprši v barve mavrice. Toda ker se barve razlikujejo po valovni dolžini, svetloba različnih barv ne more hkrati fokusirati na isti ravnini. To negativno vpliva na ostrino in barve na sliki. Olympus je z uporabo leče EDA (Extra-low Dispersion Aspherical) iz stekla ED uspel rešiti to tradicionalno težavo in zmanjšati kromatsko aberacijo, s tem pa omogočil izjemne fotografije. Do zdaj je veljalo mnenje, da izdelava asferične površine na leči ED zaradi zapletenosti postopka vlivanja ni mogoča, saj je površina leče izjemno krhka in je med postopkom pogosto počila. Olympus se je tej težavi izognil z razvojem izjemno natančne metode hlajenja, ki varuje lečo pred poškodbami zaradi termičnega šoka med postopnim hlajenjem po obdelavi. Nova tehnologija zahteva trikrat večjo natančnost pri hlajenju kot do zdaj uporabljane metode. Tudi klasično ultrazvočno izpiranje pogosto poškoduje površino leč ED, zato so pri Olympusu razvili posebni sistem izpiranja. Ta zagotavlja gladko površino, ne da bi se leča pri tem poškodovala. Skladnost novih tehnologij omogoča uspešno izdelavo leč EDA s postopkom vlivanja v posebnih kalupih.

SHR (Super High Refractive – leča z izjemno visokim indeksom lomljenja svetlobe)
Gre za izjemno tanko lečo z veliko zmogljivostjo lomljenja svetlobe po celotni površini leče. Kljub ukrivljenosti zagotavlja ostrino slike od roba do roba, saj je prehajanje svetlobe skozi lečo povsem enakomerno in na slikovni ravnini nastaja enakomerna slika.

Leče so vgrajene v objektive, ki so uporabljeni v Olympusovih najnovejših kompaktnih fotoaparatih. Med novostmi sta tudi objektiv z neverjetnim 20-kratnim zoomom, vgrajen v SP-570 UZ, in objektiv s 7-kratnim zoomom, vgrajen v ultratanke modele µ 1010 in µ 1020. Omeniti je treba tudi objektiv s 3,6-kratnim širokokotnim zoomom, s katerim se ponaša model µ 1030 SW. To je le nekaj primerov, v katerih so rezultati te najsodobnejše optične tehnologije prisotni na trgu.


Prijavi napako v članku