Telefoni
02.08.2015 11:45
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi Note 5 in Galaxy S6 Edge Plus

Novi Note 5 in Galaxy S6 Edge Plus
Novi Note 5 in Galaxy S6 Edge Plus

Slaba dva tedna nas loči od uradne predstavitve dveh novih samsungovih pametnih telefonov, Note 5 in Galaxy S6 Edge. Zato ne preseneča, da se na spletu pojavljajo prve fotografije in specifikacije. Na Twitterju se je pojavila do sedaj najboljša, ki nazorno prikazuje obe omenjeni napravi in kot kaže bodo pri Samsungu nadaljevali z oblikovnimi smernicami, ki so jih začrtali z Galaxy S6 in S6 Edge.

Novi Note 5 je oblikovno podoben standardnem Galaxy S6 s to razliko, da naj bi velikost zaslona znašala 5,7 palca. Na hrbtni strani se po neuradnih informacijah nahaja kamera s 16MP. Tako kot v primeru Galaxy S6 in S6 Edge, tudi novi Note 5 naj ne bi več ponujal možnosti zamenjave baterije. Vstavljanje SD kartice je po prvih informacijah prav tako preteklost. V notranjosti naprave naj bi se nahajal osem jedrni procesor Exynos 7422. Naprava naj bi tudi ponujala 4 GB RAM kar bo upajmo dovolj, da se operacijski sistem Android pod večjimi obremenitvami ne bo začel zatikati. Galaxy S6 Edge Plus po drugi strani prinaša že videno a povečano različico osnovnega S6 Edge pametnega telefona.

Razlog zakaj pri Samsungu hitijo s predstavitvijo novih modelov pametnih telefonov, ki so ponavadi odvijajo jeseni, je Apple. Mesec september je ponavadi rezerviran za nove modele iPhone in takrat se večina medijev osredotoča zgolj na podjetje v Cupertinu. Na ta način si pri Samsungu želijo prehiteti Applovo predstavitev in s tem morebiti pridobiti kakšne dodatne kupce. Slednje tudi potrebujejo saj kot razkrivajo poslovni podatki za drugo četrtletje leta 2015, se Samsung še naprej nahaja v težavah. Dobiček iz poslovanja je, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2014, upadel za 8 odstotkov na 4,47 milijarde EUR. Dobiček mobilne divizije pa je upadel celo za 37,6 odstotka.

Največjo težavo za Samsung pa po novem ne predstavlja zgolj Apple ampak tudi novinci. Medtem ko je po podatkih podjetij IDC, konec leta 2013 Samsung še predstavljal vodilno podjetje na kitajskem trgu, je konec leta 2014 pristal na petem mestu. Prehiteli so ga Apple, Huawei, Lenovo in Xiaomi. Pozorni bralec se bo ob tem vprašal zakaj osredotočanje na kitajski trg? Razlog je preprost. Kitajska predstavlja hitro rastoči in hkrati največji trg za pametne telefone na svetu. Medtem ko se v Evropi in ZDA rast prodaje pametnih telefonov umirja, saj si jih velik delež prebivalstva že lasti, je na kitajskem trgu situacija drugačna. Hitro rastoči srednji razred prebivalstva predstavlja nove potencialne kupce za pametne telefone. Podjetje, ki si bo zagotovilo prevlado na kitajskem trgu bo hkrati prevladalo tudi na globalnem.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku