Telefoni
16.09.2012 06:02
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhone: Ščurki, smrad in samomori

Applovo partnersko podjetje Foxconn z zaposlenimi ravna slabše kot s psi.
Applovo partnersko podjetje Foxconn z zaposlenimi ravna slabše kot s psi.

Pametni mobilni telefon iPhone 5 je še vedno v središču medijske pozornosti, saj ga bodo prvi kupci prejeli že 21. septembra. K nam bo po vsej verjetnosti prispel teden dni kasneje. Ker za nakup novega Applovega mobilnika vlada veliko zanimanje, analitska hiša RBC Capital Markets ocenjuje, da bo trgovcem do konca leta uspelo skupno prodati med osmimi in desetimi milijoni mobilnikov iPhone 5.

Izredno veliko povpraševanja po Applovem novem pametnem mobilniku iPhone 5 ima žal tudi svoje temne plati. Da bi lahko Apple pravočasno zagotovil zadostno količino novincev, so nizko plačane delavce v Applovi partnerski družbi Foxconn v Taj Džuanu dobesedno zasužnjili. Ti delajo v tako grozovitih razmerah, da precejšnje število fizično in psihično izmučenih delavcev razmišlja celo o samomoru.

Katastrofalne delovne in življenjske pogoje v Applovi partnerski družbi Foxconn je širši javnosti razkril neimenovani novinar iz kitajske časopisne hiše Shanghai Evening Post. Ta se je v tovarni pod krinko zaposlil kot navaden delavec. Po opravljenem tedenskem tečaju je od nadrejenih dobil dovoljenje, da lahko samostojno sestavlja iPhone5. Novinar je pri delu spoznal, da delavci brez odmora delajo vsaj od polnoči do šestih zjutraj. Če si kakšen od zaposlenih slučajno privošči le nekaj sekund oddiha, ga nadzornik pošlje za deset minut v kot. Čeprav se nam to ne zdi pretirana kazen, so Kitajci do dna duše osramočeni.

Če kdo od delavcev zboli zaradi izčrpanosti, ne sme zapustiti tovarne. Za njih poskrbi zdravnik, ki je prav tako zaposlen v tovarni. Ta se pacientom kaj veliko ne posveča, saj naenkrat zdravi štiri do pet ljudi. Skupna spalnica delavcev je slabša od svinjaka. Smrad po smeteh in znoju je neznosen. Povsod so kupi smeti. V omaricah celo domujejo ščurki. Novinar kitajske časopisne hiše Shanghai Evening Post je življenjske razmere v tovarni označil kot katastrofalne in nečloveške.

Podjetje Apple seveda ni edino, ki revne in neizobražene kitajske delavce na polno izkorišča za poceni proizvodnjo njihovih izdelkov in za kasnejše kopičenje dobičkov. So pa njegova partnerska podjetja do zaposlenih ena najbolj surovih in nehumanih. Ko boste torej kupovali nov Applov pametni mobilni telefon iPhone 5, se vsaj spomnite na izkoriščane in slabo plačane delavce tovarne Foxconn. Verjamemo, da boste s tem znali precej bolje ceniti vašo novo mobilno napravo.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku