Računalništvo, telefonija
06.07.2016 09:17
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Novi incident z avtopilotom vozila Tesla

Prestižni električni avtomobili Tesla bodo postali dostopni širši množici.
Prestižni električni avtomobili Tesla bodo postali dostopni širši množici.

Samo en dan po tem, ko je prišlo do prve tragične nesreče z vozilom Tesla, se je zgodila nova nesreča. Tokrat v mestu Pittsburg. Razlog kot kaže je bil ponovno uporaba funkcije samodejne vožnje, ki jo Tesla svojim voznikom ponuja v določenih zveznih državah v ZDA. Tokrat na srečo ni bilo hujših posledic vendar pa je celoten incident zgledal zelo spektakularno saj se je vozilo Tesla ob nesreči prevrnilo na streho in ob tem doživelo dodatni nalet s strani drugega vozila na avtocesti.

Podjetje Tesla je v tem trenutku pod drobnogledom javnosti in ustreznih služb saj se je prvič zgodilo, da je pred zgoraj opisanim incidentom, prišlo do resne nesreče. Kriv naj bi bil avtopilot. Voznik posledično ni bil osredotočen na dogajanje na cesti za kar pa ni možno pripisati krivde vozniku saj se je vozilo samodejno upravljalo. Podjetje je z javnim priznanjem dogodka čakalo skoraj dva meseca in si ravno zaradi tega prislužilo veliko kritik.

Zanimivo pri tem pa je opazovati podjetje Google. Sicer z opisanimi incidenti podjetja Tesle nima nič skupnega vendar pa postane jasno zakaj pri Googlu razvijajo avtonomna vozila povsem v drugi smeri. Za razliko od Tesle, kjer je avtonomnost zgolj dodatna funkcija in večinoma vozniki še vedno sami upravljajo vozilo, se pri Googlu osredotočajo na razvoj vozil brez volana in pedalov. To pomeni povsem avtonomna vozila v katerih voznik nikoli ne more upravljati samo vozilo. Sprva se to sliši kot slabša alternativa vendar pa, kot kažejo primeri podjetja Tesla, so vozniki pri avtonomni vožnji neosredotočeni na cesto. To pomeni tudi, da prisotnost volana in pedalov ne pomaga.

Ker gre za prve nesreče z novo generacijo avtomobilov je povsem normalno, da je medijska pozornost velika in se tudi o tem veliko piše. Samega razvoja avtonomnih tehnologij pa to ne bo ustavilo.


Prijavi napako v članku