Računalništvo, telefonija
13.02.2019 11:32
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Očala HoloLens 2 naj bi bila nekaj edinstvenega

Očala za navidezno resničnost HoloLens 2 obetajo veliko.
Očala za navidezno resničnost HoloLens 2 obetajo veliko.

Navidezna in razširjena resničnost sta v zadnjih nekaj letih eni izmed glavnih tem na tehnološkem področju. Tehnologija je namreč dovolj napredovala in postala dovolj zmogljiva, da zna prikazovati že zelo realistične navidezne svetove, to pa prinaša ogromen potencial tako na področju zabave kot tudi na družbeno koristnih področjih. Zato ne preseneča, da je podjetje Microsoft nedavno najavilo prihod druge generacije očal za navidezno resničnost HoloLens. To so pri računalniškem gigantu nakazali s kratkim videoposnetkom na družbenem omrežju Twitter, ki pa ne prikaže veliko. Iz njega je razvidno to, da bodo nova očala temeljila na ohišju iz ogljikovih vlaken, ki bo dovolj vzdržljivo, da bo lahko zdržalo težo velikega zaslona s steklom pred očmi uporabnika.

Na spletu se sicer že dlje časa šušlja, da bodo očala Microsoft HoloLens druge generacije opremljena z mobilnim procesorjem Snapdragon XR1, čeprav obstaja verjetnost, da bi se pri računalniškem gigantu odločili celo za procesor Qualcomm 850, a je to precej manj verjetno. Če se bo Microsoft odločil za procesor Snapdragon XR1, bodo očala HoloLens 2 nedvomno postala vodilna na področju navidezne in razširjene resničnosti. Ta namreč temelji na osnovi procesorskih jeder Kryo, vgrajene grafične kartice Adreno in koprocesorja za podporo umetni inteligenci. Strojna oprema je dovolj zmogljiva, da podpira ločljivost 4K z izrisom slik s povprečno frekvenco 60 sličic na sekundo. Poleg tega podpira prikaz slik na dveh zaslonih ter grafične standarde 3D OpenGL, OpenCL in API-Vulcan. Novost naj bi bila za nameček opremljena celo z umetno inteligenco in naj bi bila, vsaj bo besedah Microsofta, precej bolj udobna za nošenje, kar je ključnega pomena pri teh izdelkih.

Microsoft bo drugo generacijo očal za navidezno resničnost HoloLens predstavil že v okviru letošnje mednarodne konference mobilne telefonije MWC19 v Barceloni, in sicer med 24. in 27. februarjem. Mi pa vam bomo o tem seveda poročali takoj, ko se bo to dejansko zgodilo.


Prijavi napako v članku